Vents d’orient: Àsia emergirà com la nova potència eòlica

L’energia eòlica està cridada a jugar un paper fonamental en la transició energètica i la descarbonització de l’economia mundial. Segons un recent informe de l’Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA), cap a mitjans de segle l’eòlica podria cobrir un terç de les necessitats globals d’energia i contribuir significativament a la reducció de les emissions de carboni i el compliment dels objectius climàtics establerts a l’Acord de París. Però com es distribuirà geogràficament aquesta nova capacitat? Tres informes recents coincideixen a assenyalar Àsia com a la propera potència de l’indústria eòlica que impulsarà el creixement mundial de la indústria en les properes dècades.

Europa deixarà de liderar

Segons l’informe «El Futur de l’Eòlica», presentat recentment per IRENA a Pequín, el continent asiàtic podria passar d’una contribució a la capacitat eòlica instal·lada de 230 gigawats al 2018 a més 2.600 GW al 2050.  Si això es complís, Àsia lideraria la indústria amb més del 50% del total de capacitat eòlica terrestre, per davant d’Amèrica del Nord (23%) i Europa (10%). El continent asiàtic acolliria més del 60% de les instal·lacions arreu del món, seguit de Europa (22%) i Amèrica del Nord (16%).

En concret, serà la Xina la que substituirà Europa en la posició de lideratge mundial de la indústria del vent, amb 2.525 GW de capacitat eòlica instal·lada (terrestre i marina) pel 2050, seguida de l’Índia (443 GW). Altres països asiàtics com Corea del Sud, Taiwan i el Japó guanyaran també protagonisme en els propers anys.

Eòlica marina

El darrer informe de perspectives de mercat del Consell Mundial de l’Energia Eòlica (GWEC) assenyala que l’eòlica marina, que ha crescut a un ritme del 21% anual des del 2013, seguirà creixent intensament en els propers anys, a un ritme d’entre 6 i 8 GW cada any. Segons aquest estudi, l’eòlica marina va representar el 8% del total de noves instal·lacions eòliques al 2017 i 2018.

Actualment, els mercats madurs segueixen tenint un pes important pel que fa a la capacitat d’energia eòlica marina instal·lada. Cap a finals del 2018, per exemple, Europa  comptava amb una capacitat instal·lada de 18 GW. Les previsions, tanmateix, adverteixen d’un canvi de cicle. La major part del nou creixement provindrà dels mercats emergents, i en especial dels mercats asiàtics. El GWEC estima que d’aquí fins al 2030 s’hi intal·laran fins a 100 GW, i l’Àsia esdevindrà líder mundial en energia eòlica marina.

La indústria de l’eòlica marina segueix avançant a passes de gegant, gràcies principalment a la millora de la competitivitat, com ha demostrat l’última subhasta al Regne Unit. Les expectatives del GWEC inclouen un fort creixement de les tecnologies offshore en el futur proper, fins als 220 GW pel 2030, un element que podria transformar significativament el sector.

Una indústria bilionària

El proper 13 de novembre, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) publicarà el seu estudi anual World Energy Outlook 2019. El Offshore Wind Outlook 2019 avança, tanmateix, les previsions de l’organisme per a la indústria eòlica.

L’energia eòlica marina, la capacitat de la qual s’estima que podria multiplicar-se per 15 d’aquí al 2040,  protagonitza també aquest informe. Segons l’AIE, aquesta tecnologia encara en bolquers esdevindrà aviat un dur competidor en el mercat renovable mundial, especialmente a Europa, els Estats Units i la Xina, i atreurà inversions de fins a mil milions de dòlars (més de 900.000 milions d’euros) en els propers vint anys.

A l’igual que les previsions d’IRENA i el GWEC, l’informe de l’AIE prediu que cap al 2025 la Xina ja podria ser el país amb més potència d’eòlica marina instal·lada, per davant del Regne Unit. L’agència preveu que la capacitat eòlica marina de la Xina passi dels 4 GW actuals als 110 GW al 2040.