Una Europa unida per l’impuls a l’eòlica marina

Dinamarca. Alemanya. Holanda. Bèlgica. La Mar del Nord vol convertir-se en el gran centre renovable d’Europa i aquests països sembla que ho tenen clar: cal complir amb els objectius previstos. Quins? Doncs, d’una banda, aconseguir els 65 gigawatts (GW) l’any 2030 i, per un altre, arribar als 150 vint anys després. Més que un repte col·lectiu es tracta d’una promesa de caràcter econòmic, social i mediambiental. I és que obtenir aquestes xifres suposaria multiplicar per deu la potència actual i proporcionar electricitat a 230 milions de llars. Excuses, les justes.

Eòlica marina, peça clau

Sabem que gràcies a l’energia eòlica es pot dur a terme una transició energètica tan segura com sostenible. El moment és ara, just quan l’eòlica marina assumeix un rol clau en aquest engranatge.

Segons l’IEA, l’eòlica marina arribarà a produir la meitat de la generació elèctrica instal·lada a Europa.

El poder del vent en alta mar és tal que el desenvolupament d’aquesta futura central energètica verda implicaria complir amb l’objectiu marcat per la Comissió Europea referent al total d’energia eòlica (marina i terrestre). De fet, segons l’IEA, l’eòlica marina arribarà a produir la meitat de la generació elèctrica instal·lada a Europa. Una gran notícia per a un continent que, a poc a poc, avança cap al compromís de la neutralitat en emissions de gasos contaminants.

Per raons de seguretat energètica

Aquesta realitat es fa encara més important si es té en compte el context geopolític actual. Per a Europa, impulsar el desenvolupament de les energies renovables no sols suposa un progrés mediambiental (que també), sinó que significa una reducció de la dependència de combustibles fòssils proporcionats per països com Rússia. La sobirania energètica torna a ser clau en un moment en què la presa de decisions impacta dràsticament en el preu, la competitivitat del mercat, el retorn social, la lluita contra la pobresa energètica, etc. I, si no, que li ho diguin a Catalunya, qui s’ha vist i es continua veient forçada a dependre energèticament de l’Aragó…

Una xarxa europea interconnectada?

Més enllà de la teoria, interessa saber en què consistirà exactament l’anomenada “planta energètica verda europea”. El resultat de múltiples projectes eòlics marins connectats entre si gràcies a la producció a gran escala i a interconnectors d’electricitat i hidrogen verd. Una illa artificial que, per a començar, lliurarà energia a sis països europeus de manera neta i eficient.

Una iniciativa que marcarà un abans i un després en el continent permetent abaixar els preus de l’energia, reduir les emissions de CO₂, impulsar el potencial de la Mar del Nord i el de la indústria eòlica.

Tota Europa pendent. Continuarem informant.