Historia de la eólica

bannerinner03

Catalunya va ser pionera en el desenvolupament de l’energia eòlica a Espanya. El 10 de març de 1984 s’inaugurava i es posava en marxa del primer aerogenerador a Catalunya –i un dels quatre primers de l’Estat-, un fet que va marcar el naixement de l’energia eòlica moderna.

El prototip, construït i dissenyat a Catalunya per la cooperativa Ecotècnia, es va instal·lar al municipi de Vilopriu (Baix Empordà) i era un aerogenerador de tres pales amb 12 metres de diàmetre de rotor i una potència nominal de 15 kW. Es tracta d’una capacitat de producció molt reduïda en comparació amb un dels darrers aerogeneradors s’ha instal·lat a Catalunya, ubicat a El Perelló, que té una potència de 3 MW, és a dir, l’equivalent a 200 molins com el de Vilopriu. Un fet que demostra la important evolució tecnològica que s’ha viscut en els darrers anys.

El projecte va ser pioner a tot l’Estat ja que, dels quatre primers molins que es van instal·lar a Espanya, el primer del quals es va comercialitzar va ser el molí empordanès. Aquest prototip es va connectar a la xarxa de forma al·legal, ja que aleshores no hi havia cap normativa que regulés la instal·lació d’infraestructures per a la producció de l’energia eòlica

Un dia històric a Vilopriu

Vilopriu

Vilopriu

La instal·lació del primer molí de vent a Catalunya va ser iniciativa d’un grup de persones amb titulació tècnica superior, vinculades al pensament ecologista i a la pràctica de la tecnologia alternativa. Aquests varen començar a treballar per fer possible el naixement d’una estructura empresarial cooperativa amb l’objectiu de desenvolupar tecnologia per a l’aprofitament de les fonts d’energia renovables. D’aquesta manera va néixer Ecotècnia i el somni de construir els primers molins de vent de l’Estat.

El 10 de març de 1984 es va fer la inauguració oficial, amb un acte de presentació de la cooperativa i del projecte a l’Ajuntament de Vilopriu, acompanyat tot plegat per una passi de diapositives sobre l’energia eòlica i el seu paper a la societat moderna. Després es va anar al lloc on hi havia instal·lat l’aerogenerador a posar-lo oficialment en funcionament, cosa que es va fer no sense abans fer esclatar la traca corresponent.  L’acte va finalitzar amb un dinar i una festa a la que van assistir més de 500 persones.

El primer parc de l’Estat, a Garriguella

Parc eòlic de Garriguella

Parc eòlic de Garriguella

Un altre dia històric per l’energia eòlica a Catalunya va ser la posada en marxa del primer parc eòlic de l’Estat, que es va ubicar en el municipi de Garriguella, a la província de Girona. El parc, inaugurat el 9 d’abril de 1984, estava format per cinc aerogeneradors promoguts per ENHER i la Generalitat de Catalunya i tenien una potència de només 24 kW cadascun.

El projecte desenvolupat a Garriguella era capaç d’abastir a 60 famílies, mentre que ara un sol molí de vent dels més potents pot generar electricitat per 2.500 llars.

Actualment tant a Vilopriu com a Garriguella no queden restes dels aerogeneradors que s’hi vam instal·lar, el que posa de manifest la reversibilitat de l’energia eòlica, que no genera cap residu ni durant el funcionament d’un parc ni un cop ha acabat la seva vida útil (uns 20 anys).