Nou rècord: El 7% de l’electricitat mundial procedeix de l’eòlica segons la WWEA

L’energia eòlica ha marcat un nou rècord d’instal·lacions d’aerogeneradors arreu del món. Segons les dades de l’Associació Mundial de l’Energia Eòlica (WWEA ) l’any 2020 es van afegir 93 Gigawats, un creixement del 50% respecte a les dades del 2019. Una xifra rècord de creixement anual que situa la capacitat eòlica del món en els 744 Gigawats, suficient per generar el 7% de la demanda global d’electricitat.

Tanmateix, l’avanç a alguns països suposa un rècord major que el d’altres. La Xina, els Estats Units i Rússia es van situar al capdavant, mentre que Espanya i altres mercats europeus van enregistrar un creixement moderat el 2020. Per exemple, a Espanya només es va incrementar la potència eòlica en 1.720 MW, segons dades de l’Associació Empresarial Eòlica (AEE), el que suma un total de 27.446 MW eòlics instal·lats.

A Europa, l’eòlica produeix més del 15% de l’electricitat, una la capacitat concentrada en cinc mercats principals: Alemanya, el Regne Unit, França, Espanya i Itàlia. Espanya, on l’eòlica va generar el 21,9% de l’electricitat consumida el 2020, va estar el quart país europeu pel que fa a la instal·lació de nova capacitat eòlica l’any passat.

La Xina, al capdavant

La capacitat eòlica de la Xina se situa actualment en els 289 GW (el 39% de la capacitat global), després que el 2020 s’hi instal·lessin 52 GW de nova capacitat. L’eòlica del gegant asiàtic ja representa una quota de mercat del 56%.

Per darrere de la Xina, s’hi troben els Estats Units, que el 2020 van instal·lar gairebé 17 GW i compten amb un total de 122 GW acumulats.

La WWEA destaca el desenvolupament del mercat brasiler, que el 2020 va guanyar una posició i va llevar la 7a posició a França al rànquing mundial. El Brasil va instal·lar 2,5 GW de nova capacitat l’any passat i la seva capacitat eòlica instal·lada és actualment de 18 GW. Altres països que s’han fet notar el 2020 han estat Rússia, Corea del Sud i Argentina. Rússia va triplicar la seva capacitat eòlica instal·lada (de 312 MW a 1.027 MW) i salta de la posició 53 a la 37. Corea del Sud passa de la posició 33 a la 30, i Argentina també puja tres esgraons, de la 30 a la 27.

A mesura que més governs es comprometen amb la transició energètica cap a fonts de producció d’energia renovable, es consolida la tendència de creixement. Tanmateix, per poder complir amb els objectius de reducció d’emissions establerts a l’Acord de París per aturar la crisi climàtica, caldrà encara redoblar esforços i accelerar el pas. O no hi arribarem.