Notable afluència de visitants als parcs eòlics catalans amb motiu del Dia Europeu del Vent

EolicCat, l’associació eòlica de Catalunya, s’ha mostrat molt satisfeta amb l’èxit de la iniciativa

Barcelona, 15 de juny de 2008.- Nombroses persones s’han acostat avui als parcs eòlics catalans en la jornada de portes obertes que ha tingut lloc amb motiu del Dia Europeu del Vent, un esdeveniment que es commemora a més de 20 països del continent per tal de donar a conèixer l’energia eòlica i que a Catalunya ha estat organitzat per EolicCat, l’associació eòlica de Catalunya.

Els parc eòlic de Serra de Rubió, ubicat a l’Anoia, ha concentrat la major part de les visites, amb una cinquantena de persones. Grans i petits han pogut apreciar de ben aprop les dimensions d’un molí de vent i entrar-hi a dins. A través d’una visita guiada, els assistents també han pogut conèixer el procés de generació de l’energia eòlica així com el funcionament d’un aerogenerador.  

Ramon Carbonell, president d’EolicCat, s’ha mostrat molt satisfet amb l’èxit de la jornada de portes obertes. “Estem orgullosos que els catalans hagin mostrat avui la seva sensibilitat envers l’energia eòlica assistint a una activitat com aquesta. Pensem que no hi ha millor manera que visitar un parc per entendre la importància d’aquesta energia i per desmuntar alguns mites que giren al seu voltant”.

Es tracta del segon any que es celebra l’European Wind Day, una iniciativa coordinada per l’European Wind Energy Association (EWEA) en col·laboració amb les associacions de cada país. Una vintena d’estats hi participen amb més de 100 esdeveniments per totes les edats organitzats arreu del continent. Tots ells tenen el propòsit de permetre als participants “descobrir l’energia sense límits”, el nou lema per l’edició d’aquest any. En el 2007, més de 40.000 persones van participar en les activitats relacionades.

L’objectiu de la campanya paneuropea és arribar a les comunitats locals per explicar-los els beneficis que comporta l’energia eòlica, com funcionen els aerogeneradors i desmuntar idees equivocades sobre aquesta font d’energia. 

Algunes dades sobre Catalunya

Actualment, hi ha 16 parcs eòlics en funcionament que es distribueixen en les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona i que suposen una potència eòlica instal·lada de 376,4 MW.

Segons l’AEE, Catalunya ocupa la novena posició en el rànking de comunitats productores d’energia eòlica, situant-se molt per darrera de comunitats com Castella-La Manxa, Galícia, Castella-Lleó, Aragó o Navarra.

Avantatges mediambientals

  • L’energia eòlica no emet contaminants atmosfèrics ni radiacions.
  • L’energia eòlica és inesgotable i autòctona (no cal importar-la).
  • La implantació d’energia eòlica és reversible, és a dir, que al final de la vida útil d’un parc, es desmunta i no deixa cap mena de conseqüències mediambientals negatives pel territori.
  • Cada MW eòlic instal·lat a Catalunya evita cada any l’emissió a l’atmosfera de 2.900 tones de diòxid de carboni –el principal gas d’efecte hivernacle–, de 75 tones de diòxid de sofre i d’1’5 tones d’òxids de nitrogen, entre d’altres gasos contaminants.
  • Un molí de vent evita l’emissió de 6.375 tones anuals de CO2.
  • Un miler de MW de potència eòlica equivalen a estalviar quasi 500.000 de tones de petroli a l’any.

 ¿Quanta energia produeixen els molins de vent?

  • En un any deu molins de vent d’última generació generen l’equivalent al consum elèctric anual de 19.000 llars
  • Un molí de vent genera en un sol dia l’equivalent al consum de 34.000 televisors.
  • Un parc eòlic de 25 molins de vent genera l’electricitat suficient per fer funcionar 500.000 rentadores.

Sobre EolicCat

EolicCat aplega a unes 50 empreses que operen en el sector eòlic a Catalunya. En aquesta associació hi són presents primers fabricants d’aerogeneradors del món, tots els impulsors eòlics a Catalunya, entitats financeres i altres petites i mitjanes empreses.

EolicCat vol fer realitat la planificació eòlica formulada al Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’Octubre de 2005, un projecte que contempla un objectiu de 3.500 MW de potència eòlica instal·lada a Catalunya l’any 2015.


Fitxers:
wind_day.pdf