L’exposició “La força del vent. 25 anys de l’energia eòlica a Catalunya” arriba a Tarragona

A la demarcació tarragonina hi ha actualment 12 parcs eòlics en funcionament que eviten cada any l’emissió de 600.000 tones de CO2 a l’atmosfera

Tarragona, 5 d’agost de 2008. EolicCat, l’associació eòlica de Catalunya, ha inaugurat aquest migdia a l’edifici de l’Antiga Audiència de Tarragona l’exposició “La força del vent. 25 anys d’energia eòlica a Catalunya”, una mostra que té l’objectiu de commemorar aquesta efemèride i oferir una reflexió a l’entorn d’aquesta energia alternativa que pot esdevenir clau per fer front al canvi climàtic.

A l’acte inaugural ha assistit Ernest Benito, director dels serveis territorials d’Economia i Finances a Tarragona i M. Carme Crespo, 3a tinent d’alcalde i Consellera delegada de Sostenibilitat, Medi Ambient i Salut de l’Ajuntament de Tarragona.

En el seu discurs, Víctor Cusí, portaveu d’EolicCat ha destacat que “a Catalunya hem apostat des dels inicis per l’energia eòlica i ara no podem perdre el tren en la implantació d’aquesta energia neta i autòctona. Per això cal la unió d’empresaris, administració i societat civil amb l’objectiu de donar un impuls definitiu a l’eòlic i situar-nos al lloc que ens pertoca”.

L’exposició itinerant arriba a Tarragona pocs dies després de la inauguració a El Perelló (Baix Ebre) de l’aerogenerador més gran i més potent de l’Estat espanyol elaborat amb tecnologia catalana, un fet històric per la indústria eòlica del país que ha suposat la culminació d’un quart de segle d’esforç i treball. 

“La força del vent. 25 anys d’energia eòlica a Catalunya es podrà veure fins el proper 31 d’agost a l’edifici de l’Antiga Audiència (Pl.  del Pallol. Tarragona). Després del seu pas per Barcelona, Figueres i Reus, la mostra ja ha rebut la visita d’unes 8.000 persones.

Descripció de l’exposició

Organitzada conjuntament per EolicCat i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), la mostra està dividida en dues parts. En primer lloc es fa un breu repàs a aspectes bàsics de l’energia eòlica, com per exemple, com funciona un aerogenerador o com es distribueix l’energia fins a les llars. En aquest apartat es mostra un vídeo amb les possibles conseqüències del canvi climàtic sobre les costes catalanes i en concret la desaparició d’algunes del Delta de l’Ebre.

Un cop vista aquesta part introductòria, la segona meitat de l’exposició fa una ràpida explicació dels primers anys de l’energia eòlica a Catalunya des del punt de vista històric i tecnològic per passar tot seguit a descriure la situació actual de l’energia eòlica a Catalunya així com la implantació futura d’aquesta energia.

Parcs eòlics a la demarcació de Tarragona

Actualment a la demarcació tarragonina operen dotze parcs eòlics, que són:

PARC EÒLIC

POBLACIÓ

COMARCA

POTÈNCIA EÒLICA INSTAL·LADA

Baix Ebre

Tortosa

Baix Ebre

4,05 MW

Trucafort

Serra de Pradell i Argentera

Baix Camp

30,85 MW

Les Colladetes

El Perelló

Baix Ebre

36,63 MW

Les Calobres

El Perelló

Baix Ebre

12,75 MW

Mas de la Potra

Pradell de la Teixeta, Desaigües

Baix Camp

2,6 MW

Collet dels Feixos

Desaigües

Baix Camp

7,92 MW

Ecovent

Tortosa

Baix Ebre

48,1MW

Tortosa

Tortosa

Baix Ebre

29,9 MW

Les Comes

Vilalba dels Arcs

Terra Alta

3 MW

El Motarro

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Baix Camp

2,64 MW

La Collada

El Perelló

Baix Ebre

3 MW

Les Forques

Forés i Passanant

Conca de Barberà

30 MW

Amb la potència eòlica conjunta d’aquests parcs, que és de 211,44 MW, cada any s’abasteix a més de 560.000 persones i s’evita l’emissió de més de 600.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

En el conjunt de la demarcació de Tarragona hi ha 537 MW autoritzats repartits en 25 parcs eòlics, el que suposarà una inversió al territori de 644 milions d’euros en els propers anys.

Sobre EolicCat

EolicCat aplega a 50 empreses que operen en el sector eòlic a Catalunya. En aquesta associació hi són presents primers fabricants d’aerogeneradors del món, tots els impulsors eòlics a Catalunya, entitats financeres i altres petites i mitjanes empreses.

EolicCat vol fer realitat la planificació eòlica formulada al Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’Octubre de 2005, un projecte que contempla un objectiu de 3.500 MW de potència eòlica instal·lada a Catalunya l’any 2015.


Fitxers:
Tarragona.pdf