Les fonts netes impulsen l’ocupació mundial en energia

Són bones notícies les que ens arriben des de ‘l’Informe mundial sobre l’ocupació en l’energia’, publicat per l’Agència Internacional de l’Energia (AIE). No sols és que l’ocupació global en energia ha tornat a recuperar els nivells prepandèmia, sinó que les fonts netes ja representen més del 50% de l’ocupació en el sector energètic mundial. Una xifra que, a més, es preveu que mantingui una progressió del 6% en els pròxims anys. Molt a celebrar, no creieu?

Mentre l’ocupació en sectors d’energia neta ha anat in crescendo, àrees com la del petroli i el gas han experimentat fortes caigudes que, mesos després de la pandèmia, no han aconseguit remuntar. Sigui com sigui, les ocupacions energètiques ja representen, avui dia, el 2% de la força laboral total (és a dir, ni més ni menys que 65,7 milions de persones a tot el món).

 

Font: El·laboració pròpia a partir de l'informe de l'AIE. 2022.

Energia neta: importància al que és important

Més de la meitat de l’ocupació energètica es troba a la regió de l’Àsia-Pacífic. En concret, només la Xina per si sola representa el 30% de la força laboral mundial en energia (amb 19,2 milions en 2019), enfront dels 7,9 milions d’Amèrica del Nord i els 7,5 milions d’Europa.

El que queda clar és que l’ús de l’energia neta creixerà, compensant la disminució de les ocupacions de combustibles fòssils. Segons l’informe de l’AIE, s’estima la creació de 14 milions de noves ocupacions en energia neta per a l’any 2030, mentre que 16 milions de persones canviaran de rol o de sector, especialitzant-se en el camp de la sostenibilitat energètica.Una dada a tenir en compte és que el 45% de la mà d’obra destinada al sector de l’energia pertany a treballadors d’alta qualificació, un percentatge molt superior al del conjunt de l’economia (25%).