L’eòlica marina podria destronar el petroli en inversions el 2022

A poc a poc, les energies renovables van guanyant protagonisme en el panorama internacional. El col·lapse del mercat petrolier, provocat per la pandèmia de la COVID-19, n’és un dels exemples més recents. Els efectes col·laterals del coronavirus no només han enrederit nombrosos projectes i desenvolupaments de petroli i gas a la Unió Europea, col·locant la inversió del capital en trajectòria descendent, sinó que també ha posat el focus del debat en la necessitats d’accelerar la transició ecològica cap a un model mediambiental més sostenible.

En aquest sentit, la companyia d’investigació energètica Rystad Energy preveu, de cara al 2021, un empat en les inversions de capital en energia eòlica marina i producció en petroli i gas i, de manera exponencial, un canvi de tornes que situaria l’eòlica marina al capdavant de les inversions al continent europeu entre finals del 2021 i principis del 2022.

El gràfic, elaborat per l’equip de Rystad Energy, mostra l’evolució de  l’abundant oferta de petroli i la caiguda progressiva de la seva demanda, que ha acabat desencadenant la baixada dels preus del cru. Per contra, d’acord amb les dades, la irrupció de l’energia eòlica marina no serà només puntual, sinó que també tindrà un creixement sostingut i escalonat fins al 2030. En aquest nou context, Europa serà clau en el desenvolupament i consolidació de l’eòlica marina, ja que representa el 80% de la capacitat instal·lada a nivell mundial, i haurà d’apostar per una reconversió energètica que permeti  assolir l’objectiu fixat de reduir les emissions contaminants fins al 40%.

Una tecnologia clau per les companyies energètiques

El descens progressiu que es vaticina del petroli no és ni molt menys el motiu principal d’aquest sorpasso en inversions de l’eòlica marina. En aquest cas, l’eòlica marina porta molt de temps carregant piles per situar-se al capdavant. L’equip d’investigació Wood Mackenzie, ha identificat diverses raons que expliquen aquest nou impuls per esdevenir en una tecnologia clau per als futurs plans de les grans companyies energètiques.

Dins l’argumentari, destaquen dues causes: la primera és la millora exponencial i la innovació de la tecnologia, liderada per un sector OEM (Fabricant d’Equips Originals) molt global i molt competitiu que està generant noves instal·lacions cada cop més grans i amb uns guanys de producció cada cop més elevats en proporció amb els costos. La segona causa deriva de les polítiques de suport per part dels governs, que fa una dècada que estan incentivant l’energia eòlica marina com una de les eines per reduir els gasos de l’efecte hivernacle. El Regne Unit, Alemanya i Dinamarca van prendre les regnes d’aquest objectiu i, més endavant, països com la Xina també s’han acabat sumant a l’aposta per l’eòlica marina.

Així doncs, ens trobem davant un canvi de tendències on l’energia eòlica marina es presenta com un dels grans impulsors de les indústries europees que, de mica en mica, podria acostar-nos a la tan desitjada “descarbonització” del sector energètic mundial.