L’eòlica generarà 67.000 ocupacions a Espanya l’any 2030

Foto de instalacion electrica creado por prostooleh - www.freepik.es

El mes passat, l’Associació Empresarial Eòlica (AEE), en col·laboració amb l’Escola d’Organització Industrial (EOI), ens delectava amb una gran notícia durant les jornades WindTalent: el sector eòlic té prou oferta per a cobrir un total de 67.000 ocupacions a Espanya l’any 2030. La pregunta és: quantes persones treballen actualment en aquest ofici gairebé desconegut?

Segons l’AEE, aquestes serien unes 30.000. Dit amb altres paraules, l’ocupabilitat de cara al 2030 podria arribar a duplicar-se. Perquè això sigui possible, tanmateix, no sols necessitem posar les energies renovables en el centre del tauler (que també). Sinó que hem de donar a conèixer, especialment als més joves, el ventall d’oportunitats que suposa dedicar-se a aquest sector. Perquè, treballar per a l’eòlica, suposa treballar per un món més sostenible, segur i eficient.

Segons dades de l’Agència Internacional de les Energies Renovables, hi ha més de 12 milions d’ocupacions destinades a les energies renovables en el món.

I què es necessita per a produir energia eòlica a través del vent? Exacte, aerogeneradors. Doncs, segons l’AEE, per a 2030, la fabricació d’aerogeneradors continuarà creant la major part dels llocs de treball dins del sector, representant el 54% del total. I és que, encara que aquestes màquines són fiables i els seus contractes de manteniment solen garantir una disponibilitat per sobre del 97%, a vegades, com tot en aquesta vida, fallen. És llavors quan els professionals han d’acudir per a un manteniment correctiu, una revisió tècnica o una nova instal·lació.

El potencial de l’eòlica marina continua…

L’AEE estima que, a partir de 2025, hi haurà 7.500 llocs de treball en el sector eòlic marí nacional. Una afirmació que no hauria de sorprendre’ns tenint en compte que, l’any passat, un estudi d’EIT InnoEnergy, encarregat a la consultora independent Enzen, ja deia que el vent marí produiria “5.000 milions d’euros de facturació anual l’any 2030 a Espanya i Portugal”.

Les xifres mundials també estan bufant amb força, mai més ben dit. El sector preveu que la demanda de personal es tripliqui en aquesta dècada: de 300.000 a 900.000 llocs laborals. És més, la potència instal·lada d’energia eòlica marina aconseguiria els més de 110 gigawatts per a 2025 i les 250 gigues per a 2030. Un impacte més que positiu tan mediambiental com econòmicament.

“Espanya té la gran oportunitat de convertir-se en un hub industrial i de desenvolupament tecnològic, especialment de la tecnologia flotant”.

Juan Virgilio Márquez, director general d’AEE

Estem preparats?

Aquesta és la pregunta del milió. Està el país preparat per a assumir la generació de tots aquests llocs de treball? Disposem de professionals suficients, altament qualificats, per a fer front a les tasques corresponents?

Un treball d’aquest estil requereix coneixements al voltant del desenvolupament, la fabricació, la construcció, la instal·lació, l’operació i el manteniment dels parcs eòlics. S’espera que els treballs de construcció i desenvolupament representin la major part de l’ocupació durant la dècada vinent. Mentrestant, els treballs d’operació i manteniment, impulsats per la capacitat instal·lada dels parcs eòlics, representaran al voltant del 12% d’aquí a tres anys.

Anticipem-nos a allò que està per vindre. No podem deixar passar la que podria ser la nostra última oportunitat. Ja hem dit sí a l’eòlica, ara només ens queda ser conseqüents amb la decisió presa.

És l’hora de les renovables!