L’energia eòlica, la més barata

L’energia eòlica terrestre és més barata que el carbó, el gas o l’energia nuclear si es tenen en compte els costos dels factors externs com la qualitat de l’aire, la toxicitat humana (entesa com la toxicitat envers els éssers humans) i el canvi climàtic. Així ho apunta l’estudi sobre “Subsidis i costos de l’energia a la Unió Europea” encarregat a la consultoria Ecofys per part de la Comissió Europea.

Segons l’informe, que posa l’accent en l’impacte que té l’energia en la salut i els costos que aquest implica, per cada megawat per hora (MW/h) d’electricitat generada, un parc eòlic costa prop de 105 euros, mentre que en el cas del gas o del carbó pot arribar fins als 164 i els 233 euros per MW/h, respectivament. L’energia nuclear, l’energia eòlica marina i l’energia solar també surten comparativament com a generadores d’electricitat de baix cost, al situar-se en els 125 euros per MW/h.

Des de la Comissió Europea es deixa clar que mentre els estudis anteriors no incloïen els costos addicionals relacionats amb la salut i la contaminació, aquest sí que ho fa evidenciant “una clara diferència entre els resultats actuals i els anteriors”, cosa que suposa “només un primer pas per donar a conèixer un canvi d’evolució en el model energètic europeu”.

El document però, també destaca que les darreres polítiques restrictives aplicades en aquest sector, per part d’alguns països, suposen un bloqueig a la font d’energia més barata possible -“en termes generals i tenint en compte tots els factors tant interns, com externs”- i reclama la necessitat de “replantejar-se-les en base al que aporta l’informe”.

En aquest sentit, l’Associació Europea de l’Energia Eòlica (EWEA) assenyala que “les polítiques Stop-Start, així com els canvis legislatius retroactius només aconsegueixen espantar als inversors i posar pals a les rodes del que és l’energia del futur”.

Malgrat tot, l’informe de costos de l’energia que elabora cada any el banc d’inversió Lazard remarca que la transició energètica és una realitat imparable. El document destaca que l’eòlica és l’opció de generació més rentable per reduir les emissions de CO2 i, segons els seus càlculs, els costos normalitzats per l’energia eòlica s’han reduït un 58% des de 2009, el 15% d’aquest només durant l’últim any.

Una línia que també segueix l’estudi REthinking Energy de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA), que apunta que el preu de les plaques solars fotovoltaiques ha registrat un descens entre un 65% i un 75% entre 2009 i 2013, i que la tecnologia eòlica també s’ha abaratit.

Sí a l’eòlica
Des de Catalunya i la resta de l’Estat, el sector de l’energia eòlica lamenta la incertesa que ha provocat l’aplicació de certes mesures polítiques però continua apostant amb força per aquest model energètic.

De fet, amb l’objectiu d’aconseguir que la societat espanyola conegui de més a prop els beneficis econòmics, socials, mediambientals i econòmics d’aquesta energia renovable, l’Associació Empresarial Eòlica (AEE) juntament amb altres empreses del sector, entre elles l’EolicCat, han posat en marxa el moviment “sí a la eólica”.

La pedra angular de la campanya és una plataforma 2.0 on qualsevol persona pot obtenir informació detallada sobre els avantatges de l’eòlica, així com expressar les seves opinions a través de nous continguts (informes, vídeos o investigacions, entre d’altres).

“Sí a la eólica” es basa en quatre eixos fonamentals. En primer lloc, s’explica com l’energia eòlica terrestre és una de les més rentables avui en dia i com el fet que no emeti CO2 ni altres gasos d’efecte hivernacle evita l’escalfament global. També s’assenyala el fet que la inversió en renovables evita la importació de combustibles fòssils de l’estranger, redueix la dependència energètica, millora la seguretat en el subministrament i minimitza el risc de possibles augments en els preus dels combustibles. Finalment, la campanya posa de relleu com aquestes energies ajuden a desenvolupar l’economia nacional i a crear llocs de treball (actualment ja hi ha més de mig milió de treballadors vinculats al sector a Espanya, més de 20.000 només a l’eòlica).