L’energia el 2021: el rècord eòlic i altres 9 prediccions de Bloomberg

L’any 2020 va ser un any complicat en molts aspectes, també pels analistes que es dediquen a fer pronòstics en qualsevol àmbit. La pandèmia del coronavirus va capgirar totes les previsions que s’havien fet per l’any passat, i també ha dificultat la tasca de fer estimacions pel futur. Tot i això, s’intenta. BloombergNEF (BNEF) ha publicat les seves previsions globals sobre energia pel 2021, basades en un suposat alleujament gradual de la pandèmia. A continuació, les resumim.

 

  1. Inversions milionàries en transició energètica, però amb clots a la borsa

No totes les previsions de BNEF pel 2020 van errar.  Per exemple, tal com havien pronosticat, la descarbonització va continuar sent un refugi segur durant la crisi sanitària i la inversió en energies renovables va continuar en augment arreu del món.

En total, la inversió en projectes de transició energètica va arribar als 501.3000 milions de dòlars, una xifra un 9% superior a la de l’any anterior. Això va implicar més capacitat de generació d’energia renovable, així com un increment de la despesa destinada a vehicles elèctrics i infraestructura de càrrega, bateries, emmagatzematge, etc.

Pel 2021, BNEF estima que el nivell d’inversions es mantindrà, i també que l’arribada de Biden a la Casa Blanca donarà un fort impuls al sector als Estats Units.  Això sí, hi haurà clots a la borsa, amb pujades i baixades al llarg de l’any.

 

  1. Emissió rècord de deute sostenible

Segons BNEF, es mantindrà la tendència a l’alça, ja observada els darrers anys, del deute sostenible, ara amb un ventall de productes que va més enllà dels bons verds. 

El 2020, l’emissió de diferents tipus de deute sostenible va assolir la xifra rècord dels 732.000 milions de dòlars, un 29% superior a l’enregistrada l’any 2019. Pel 2021, el BNEF espera un nou rècord al voltant dels 900.000 milions de dòlars en l’emissió de deute sostenible. També preveu que l’emissió de compensació de carboni duplicarà la del 2020 (136 Mt Co2), ja que l’augment de les empreses que han fixat objectius de reducció d’emissions ha generat un increment de la demanda que encara està per cobrir.

 

  1. Rècord d’instal·lacions solars

També les instal·lacions solars van marcar rècords el 2020 (132 GW de potència), i segons les estimacions de BNEF, el 2021 s’afegiran altres 150 GW. Cap a finals d’any, el preu dels mòduls ja havia baixat fins als 20 centaus de dòlar per watt, i pel 2021 preveuen que continuï reduint-se fins als a los 18 centaus, una reducció que podria provocar una oscil·lació en la nova potència instal·lada entre els 150 i els 194 GW.

 

  1. Rècord d’instal·lacions eòliques

Com ja va ocórrer el 2020, la indústria eòlica també assolirà xifres rècord l’any 2021. BNEF preveu un augment de la capacitat eòlica (terrestre i marina) de 84 GW pel 2021. D’aquests, 75 GW seran d’eòlica terrestre i  8,7 GW de marina, una xifra que indica que les noves instal·lacions d’eòlica marina podrien arribar a créixer en un 33% arreu del món.

 

  1. 60% més de vehicles elèctrics

S’estima que actualment hi ha al món més de 10 milions de vehicles elèctrics. Gràcies a les noves regulacions més restrictives, les mesures d’ajuda a la compra i l’augment de la gamma de models comercials elèctrics purs i híbrids endollables, BNEF pronostica que l’adopció de solucions sostenibles en el transport continuarà accelerant-se el 2021. S’espera que es vengui fins a un 60% més de vehicles elèctrics que el 2020, uns 4,4 milions de models arreu del món. A la Unió Europea, els elèctrics constituiran entre el 14 i el 18% de les vendes totals de vehicles lleugers el 2021, uns 1,9 milions. A la Xina, es preveuen vendes d’uns 1,7 milions d’unitats, i a Nord-amèrica d’unes 500.000 unitats.

 

  1. Rècord de bombes de calor

Les normatives més estrictes sobre eficiència energètica i ús del carbó faran que el 2021 sigui  un any rècord també per a les instal·lacions de bombes de calor, especialment a Europa però també a Canadà, els Estats Units, la Xina i el Japó. S’esperen vendes globals de més de 12 milions d’unitats, un milió més que el 2019.

 

  1. El preu de les bateries

Els preus dels metalls utilitzats per a la fabricació de bateries elèctriques, com el liti, el cobalt, el níquel o el mangnesi, han tocat fons el 2020. BNEF preveu que l’oferta d’aquests metalls es recuperi un cop passada la pandèmia de la Covid-19, i tot i que veu possible una repuntada dels preus el 2021, no creu que vagi a ser significativa. Només el níquel sembla que tindrà un preu més elevat, un 45% superior a la mitjana dels últims cinc anys. Les projeccions pel 2030 situen el preu de les bateries en 58 dòlars kWh, tot i que la fluctuació del preu dels metalls podria fer-lo augmentar fins als 70 dòlars kWh.

 

  1. El preu del gas

El fred de principis del 2021 a diferents regions del planeta ha disparat els preus del gas i del GNL a màxims històrics. Un cop passada la pitjor part de la pandèmica, sembla que el consum de gas s’està recuperant, però hi ha molts dubtes sobre la seva viabilitat en un moment en què s’està prioritzant la transició energètica. El comerç global de GNL va créixer tan sols un 0,9% entre el 2019 i el 2020 a causa de la pandèmia. 

Pel 2021, BNEF calcula que el comerç global de GNL creixerà en un 6% respecte el 2020, fins a arribar als 375 milions de tones mètriques. La producció mundial seguirà creixent, especialment als Estats Units, on pel 2021 s’espera un augment del 35% respecte el 2020.

 

  1. Rècord d’electrolitzadors d’hidrogen

Pel 2021 BNEF espera que el volum d’electrolitzadors d’hidrogen que es posen en funcionament assolirà el seu rècord. Es calcula que hi ha projectes corresponents a 240MW programats per començar a operar l’any 2021, una xifra que contrasta amb els 90MW del 2020.

Aquest creixement demostra l’entusiasme per l’hidrogen arreu del món. A més, com que es pot bombejar a través de les xarxes de gas i requereix capital intensiu per produir, compta també amb el suport dels sectors del gas i del petroli. BNEF apunta que en els pròxims anys l’evolució del sector dependrà sobretot de les mesures que es prenguin des dels governs.

 

  1. El petroli es reequilibra

El 2021, el mercat del petroli depèn en gran manera de l’evolució de la pandèmia i la velocitat a la qual es recuperi la demanda. Altres factors importants són les retallades de l’oferta de l’OPEP+ i el creixement de la producció als Estats Units.

Segons BNEF, els mercats estan llestos per reequilibrar-se i normalitzar les existències, tot i que els entrebancs al procés de vacunació o la relaxació de les restriccions econòmiques podrien trastocar la reducció dels preus.