L’economia circular sí és possible al sector eòlic

És la pregunta que ja fa temps que es fa la indústria eòlica i la resposta no és pas fàcil. Hi ha més de 1.200 parcs eòlics repartits per l’Estat espanyol i vora el 10% ja tenen vint anys. Justament, aquest és el període de vida útil que se’ls atorga. Això vol dir que totes aquelles instal·lacions anteriors a 2005 hauran de ser desmantellades l’any 2025. I quan això passi, ens trobarem amb vora 150.000 tones en forma de pala d’aerogenerador a les quals caldrà buscar una segona vida. Perquè malgrat no tenir components tòxics, el procés de reciclatge és complex.

El motiu és que les pales dels aerogeneradors es fabriquen a partir de la barreja de materials com fibra de vidre o carboni i resines. Són matèries naturals, però que costen molt de separar. Per això, el reciclatge d’aquesta peça suposa el desafiament més gros al qual s’enfronta la jove indústria eòlica. Actualment, el que es fa és triturar les pales i utilitzar el compost resultant per produir ciment. No sembla una mala idea, però tampoc és la més indicada, ja que implica la degradació i pèrdua de valor del material.

I ara què hi farem amb totes aquestes pales?

Per tal de donar solució a aquest problema i evitar que les pales acabin als abocadors, un consorci format per Endesa, Reciclalia Composite –empresa que ha desenvolupat la tecnologia necessària per extreure la fibra de vidre o carboni del triturat– i PreZero –que és la divisió mediambiental del Grup Schwarz, experta en gestió de residus– aviat engegarà la primera planta de reciclatge de pales eòliques de la península. La infraestructura es construirà a Cubillos del Sil (Lleó) i es preveu que estigui operativa a principis de 2024.

“Un problema afegit és que no existeix cap normativa internacional que reguli el desmantellament de les turbines eòliques. Però des de WindEurope, fa temps que treballen per suplir aquestes mancances.”

El consorci compta amb el suport de GE Renewable Energy i la seva filial LM Wind Power, que brindarà, a tots els seus clients amb seu a l’Estat espanyol, l’opció de reciclar les pales velles en aquesta nova planta. LM Wind Power compta amb dues factories, a Ponferrada i Castelló, on es produeixen pales. La idea és cedir al voltant del 50% de l’excedent de fibra de vidre que es genera durant el procés per tal que es destini a d’altres sectors, com ara la construcció o la ceràmica. Un pas endavant per assolir la circularitat en l’àmbit de les energies verdes.

Repotenciar també és reciclar

Un problema afegit és que no existeix cap normativa internacional que reguli el desmantellament de les turbines eòliques. Però des de WindEurope, fa temps que treballen per suplir aquestes mancances. Una manera de reciclar és repotenciar els vells parcs eòlics, és a dir, allargar la seva vida útil. Fins ara, a Europa s’han repotenciat amb èxit més de cent parcs eòlics. Tanmateix, és una solució a mitges, ja que, almenys de moment, sols se’ls concedeix un grapat d’anys més: entre 5 i 10.

No obstant, potser sigui un lapse de temps més que suficient per al desenvolupament de noves solucions i tecnologies que facilitin un reciclatge més eficient de les pales. De fet, un equip del CSIC ha aconseguit obtenir fibres de vidre i carboni 100% reutilitzables gràcies a la tecnologia R3FIBER, mentre que Siemens Gamesa ja parla del que serà el seu primer generador totalment reciclable, el RecyclableBlade, tot i que no confien tenir-lo a punt abans de 2040.

El més important és que l’alternativa no sigui en cap cas l’abocador. Que les pales no esdevinguin una prova dubtosa del nostre avenç com a civilització, és a dir, una deixalla més.