Impressió en 3D: una revolució en fabricació d’aerogeneradors

Font: GE Renewable Energy

L’energia eòlica ja ha esdevingut una de les principals alternatives de generació sostenible a tot el món. En conseqüència, ha crescut també el volum de projectes d’investigació al seu voltant. El passat 2021, l’eòlica acaparava més del 23,1% del total d’energia produïda pel sistema elèctric espanyol i, fins i tot, superava, per primera vegada, la nuclear. Una fita que empeny el sector cap endavant, a la cerca de nous horitzons i de millorar tot allò que sigui millorable.

T’imagines el que es pot fer amb una impressora 3D gegant?

Segurament no t’ho imagines perquè el món de la impressió en 3D és tan jove i tan desconegut que les seves possibilitats encara se’ns escapen. La realitat, tanmateix, és que les seves aplicacions són d’allò més variades i comprenen els àmbits més diversos. De fet, els fabricants d’aerogeneradors ja s’han adonat de la seva utilitat i s’han posat mans per feina per treure’n el màxim partit.

GE Renewable Energy, la divisió francesa de fabricants de turbines eòliques de General Electric, va inaugurar el passat mes d’abril una nova instal·lació a la ciutat noruega de Bergen que es dedicarà a investigar com imprimir en 3D la base de formigó de les torres dels aerogeneradors. La impressora és tan gran com un edifici de tres pisos i pot imprimir seccions de fins a 20 metres d’alçada.

Si la part inferior de la torre dels aerogeneradors es pogués imprimir al mateix parc eòlic, els costos de transport es reduirien considerablement, no només en termes econòmics, sinó també d’impacte mediambiental. A més, això permetria crear nous llocs de treball. Els parcs eòlics, sovint ubicats a zones rurals altament despoblades, podrien esdevenir un pol d’atracció per a fer que aquests treballadors i les seves famílies s’animessin a viure en el poble, revitalitzant aquestes àrees condemnades a l’abandó.

Motlles per a góndoles

Aquest projecte no és l’únic que GE té entre mans. L’any passat, la multinacional nord-americana es va associar amb el fabricant de sistemes d’impressió industrial en 3D, Voxeljet, i l’Institut Fraunhofer amb l’objectiu de desenvolupar una impressora 3D capaç de dissenyar els motlles de certs components de la turbina eòlica marina Haliade-X. Es tracta de la turbina més gran del món i, ara mateix, es produeix a tres ciutats diferents.

Amb la impressora es podrien fabricar motlles d’arena en els quals es fondrien components clau de la turbina eòlica, com ara la góndola. Tot en menys temps, amb major qualitat i de manera local. Els motlles podrien estar a punt en dues setmanes, i com que no caldria traslladar-los, l’empremta de carboni del projecte seria, com en el cas de les torres, molt menor. Tot plegat, també repercutiria en una disminució del temps de construcció dels parcs. Molts avantatges per a una tecnologia naixent, però amb una àmplia perspectiva de futur.

Font: From Waste to Wind

Font: From Waste to Wind

I a petita escala?

A petita escala, la start-up belga From Waste to Wind, amb impressores 3D menys ambicioses, però no menys efectives, ja imprimeix aerogeneradors de format domèstic a partir de plàstic reciclat PET i biomaterials PLA. D’aquesta manera, resol diversos problemes alhora: d’una banda, òbviament, genera energia renovable a partir del vent; d’altra, contribueix a donar una segona vida al plàstic; i per últim, acosta la producció d’energia eòlica al comú dels mortals, plantant cara a la por o rebuig existent al voltant dels aerogeneradors.

A nous reptes, noves solucions. Qui hagués dit que la impressió en 3D en proveiria més d’una, i a més, tan aviat?