Horitzons propers: el món renovable del 2026

L’Informe Renovables 2021, confeccionat per l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) i presentat el passat 21 de gener al Club Espanyol de l’Energia, a Madrid, dibuixa un panorama més que propici al creixement global de les energies renovables. Segons el seu autor, Heymi Bahar, analista sènior de l’organisme, es preveu que el desenvolupament de les energies verdes s’acceleri encara més d’aquí a 2026.

I tot això malgrat un context econòmic lluny de ser l’ideal, amb la pandèmia i els seus efectes encara com a rerefons. De fet, l’any 2021 va tancar-se amb un nou màxim històric de potència instal·lada: 290 gigawatts, el que es tradueix en un 3% més que el 2020 (que ja va ser un any rècord). Però l’optimisme de l’informe encara va més enllà, ja que l’AIE estima que la capacitat elèctrica amb renovables s’incrementarà fins a un 60% a tot el món fins al 2026. Aquest augment equivaldria a la capacitat de generació conjunta que, els combustibles fòssils i la nuclear, tenen en l’actualitat.

Les causes d’aquest creixement exponencial

Segons apunta l’AIE, bàsicament, en serien dos: polítiques governamentals favorables, d’una banda; i els objectius impulsats per la Cimera del Clima a Glasgow (CoP26), de l’altra. Tanmateix, si els preus de l’energia i de les matèries primeres continuessin disparats, com n’és el cas ara mateix, és probable que les inversions en projectes renovables poguessin ressentir-se. En aquest supòsit, l’informe considera que el cost de les inversions en eòlica podria retrocedir a nivells de fa 5 anys, mentre que, en el cas de la fotovoltaica, tornaria a com estava fa 3 anys.

Les previsions per a l’eòlica terrestre són també afalagadores: creixerà un 25% més respecte als cinc anys anteriors.

Segons apunta Bahar, la fotovoltaica lideraria el creixement de l’electricitat renovable al món. Aquesta font, per ella sola, suposaria la meitat del creixement total. I és que, si comparem amb el 2020, les dades llancen un increment de nova capacitat del 17% el 2021, un nou rècord anual de gairebé 160 gigawatts. Les previsions per a l’eòlica terrestre són també afalagadores: creixerà un 25% més respecte als cinc anys anteriors, mentre que la marina es triplicarà fins a assolir el 20% del mercat eòlic global. 

El futur sembla, més que mai, verd, net i sostenible. Però passa per un esforç polític, econòmic i social conjunt. Calen inversions, tant del sector públic com del sector privat, i polítiques que facilitin la implantació d’aquestes tecnologies sostenibles, com ara l’agilització de permisos administratius, la integració i permisos d’accés a la xarxa, una major conscienciació social que n’afavoreixi l’acceptació, etc. Sols així podrem assolir l’objectiu de zero emissions que organismes, empreses i ciutadans ens hem marcat d’aquí a 2050. I el rellotge ja corre.