Falten 280 GW d’eòlica marina per a aconseguir la neutralitat climàtica a Europa

El temps juga en la nostra contra. Per sort, la Unió Europea ho sap. Per a aconseguir la neutralitat climàtica a Europa abans del 2050, l’energia eòlica marina ha de passar dels 15 GW actuals a un total de 300 GW. Una xifra impactant que ens recorda que, definitivament, estem lluny de complir amb els objectius establerts. Com revertir, però, aquesta situació?

Els països de la Mar Bàltica ho tenen clar. Sent aquests una part clau de la construcció de l’eòlica marina al continent, la solució demana augmentar la cooperació entre territoris i la instal·lació de parcs eòlics. És per això que, des del passat 30 d’agost, els vuit països de la Mar Bàltica s’han compromès a incrementar l’impuls de l’eòlica marina amb el vistiplau dels Caps de Govern i Ministres d’Energia corresponents. Però, quins propòsits s’han establert exactament?

De moment, aconseguir 19,6 GW l’any 2030 per a, deu anys després, poder arribar a una xifra més ambiciosa. Passet a passet, que se’n diu…

Finlàndia, sense parcs eòlics a gran escala

Suècia, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Alemanya i Dinamarca. Aquests són els països involucrats en aquest nou repte renovable. Dos d’ells, Alemanya i Dinamarca, són els únics a posseir parcs eòlics a gran escala. La resta? Esperen augmentar el seu ritme de construcció a curt termini.

Polònia vol tenir 6 GW per a 2030 i 11 GW per al 2040. Finlàndia, que encara no té cap parc eòlic a gran escala, espera el primer per al 2026-2027 i, un segon, per al 2028. A Suècia, 15 GW estan a l’espera de ser aprovats. Mentre que a Estònia, Letònia i Lituània també volen posar en marxa els seus primers parcs eòlics marins abans de la data límit (2030).

Resta clar que la promesa de multiplicar per set la producció eòlica en el Bàltic no s’està quedant en paraules buides.

Seguretat energètica

Més important és encara saber que aquest no és només un assumpte de neutralitat climàtica. La regió de la Mar Bàltica fa anys que depèn de les importacions energètiques russes. Les renovables són, segurament, l’única via per a l’abast d’una sobirania energètica imprescindible en els temps que corren… Cooperar. Instal·lar. I, sobretot, accelerar els permisos. En aquests tres pilars està la clau d’un compromís que decidirà el futur de tots.