Espanya bat rècords mentre Catalunya es queda a la cua de les renovables

Dues cares d’una mateixa moneda. L’any 2021 ha coronat a Espanya com el segon país europeu en generar més electricitat amb energies renovables, una fita que el col·loca per davant de territoris com França o Itàlia i l’acosta, a poc a poc, a la desitjada sobirania energètica. Es tracta d’una carrera a la qual cada vegada se sumen més països encara que, com sempre, hi ha una excepció que confirma la regla: Espanya bat rècords, deixarà Catalunya d’esquivar-los algun dia?

El vent bufa amb força; el sol, també crema

Sol i vent van produir a Espanya més de 86 gigawatts hora (GWh) l’any 2021, un terç del total de la producció nacional. Són dades que publica la Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d’Electricitat Entso-E, a través de Red Eléctrica. En concret, s’assenyala que les energies renovables han aconseguit generar gairebé el 47% de l’electricitat al país. Dit amb altres paraules, ens trobem davant un màxim històric imprescindible en els temps que corren.

Sol i vent van produir a Espanya més de 86 gigawatts hora (GWh) l’any 2021, un terç del total de la producció nacional.

 

L’energia eòlica va saber liderar la producció amb més del 23% del total d’energia produïda i incrementant la seva generació en un 10%. Per part seva, la fotovoltaica va créixer en un 37%, arribant a representar el 8% del total del mix de producció. En termes generals, les energies renovables van ampliar la seva capacitat de generació en un 7,2% amb la incorporació de 4,3 nous gigawatts(GW).

Alemanya s’emporta l’or

Només un país està per davant d’Espanya en aquest podi: Alemanya. El territori d’Europa Occidental lidera el rànquing de nacions europees amb més potència renovable, deixant al darrere a França i Itàlia.

Si parlem de comunitats autònomes, l’or seria per a Castella i Lleó amb 12 GW, és a dir, més del 95% del total generat! Li seguirien Andalusia, Castella-la Manxa i Galícia. Sabíeu que aquestes quatre CCAA sumen més del 50% del total d’energia generada en tot el territori espanyol?

És el torn de Catalunya

O, almenys, ho hauria de ser. I és que el territori català no pot quedar-se enrere, desaprofitant les oportunitats socials i econòmiques derivades d’un futur verd i net a partir de la generació d’energia sostenible. La transició energètica cap a les renovables o la fem, o ens la faran.

Sense sobirania energètica, Catalunya es veurà obligada a importar energia renovable d’Aragó o França, construint línies de molt alta tensió (MAT) que creuin el territori, amb la pèrdua dels beneficis derivats de la generació (llocs de treball, tributs locals, rendes, infraestructures, etc.). Es calcula que l’impacte d’aquestes MAT serà de 1.300 km de territori agrari i implicarà la inutilització de 4.000 hectàrees. El model català es queda, ara per ara, molt curt!

Tic, tac, tic, tac…