Operacions (panèmona)

 1. Amb l’ajut de la plantilla marca al voltant del tap de plàstic on has de fer els forats per fer passar les asts (que fan d’aspes).
 2. Fes els forats amb una barrina. La barrina ha d’entrar dins del tap tocant el plàstic per la part de sota. D’aquesta manera les asts (aspes) descansaran sobre el plàstic del tap.
 3. Fes també un forat al centre del tap, on hi anirà l’eix.
 4. Entra les asts (aspes) dins del tap per la banda que no és punxeguda (més resistent). Deixa al centre del tap espai per a l’eix.
 5. Ajudant-te amb la plantilla procura que les asts quedin ben distribuïdes i fixa el conjunt sobre la taula amb l’ajut de cinta adhesiva de pintor.
 6. Encola les asts en el tap, procurant que la cola tèrmica no vagi a parar al centre, on ha d’anar l’eix. Vigila amb la cola tèrmica, et pots cremar. Deixa-ho refredar bé.
 7. Talla el rodó de fusta per a l’eix a uns 33 cm de llargada.
 8. Amb una maquineta de fer punxa, millor metàl·lica, fes punxa en els dos extrems de l’eix.
 9. Col·loca l’eix verticalment en el seu forat i encola’l. Aquesta és l’operació més delicada. Cal paciència i escaire o plomada per assegurar-ne la verticalitat.
 10. A mesura que es vagi refredant la cola tèrmica pots anar afegint-ne per assegurar més el conjunt. Vigila no posar-ne molta de cop perquè sinó s’estovarà tot.
 11. Col·loca les safates de "suro blanc" travessant-les pel mig amb les asts. Vés girant el rotor i col·loca totes les safates fent cassoleta cap a la mateixa banda.
 12. Posa una gota de cola tèrmica darrere les pales per fixar bé la unió amb les asts.
 13. Col·loca el molí a la base i a provar-lo amb el ventilador! El ventilador ha d’estar a una certa distància per tenir un règim de vent continu i horitzontal.