global wind energy outlook

L’eòlica, a tota vela cap al futur: Global Wind Energy Outlook 2016

Ara que l’Acord de París està entrant en vigor, els països han de prendre’s seriosament els objectius amb els quals es van comprometre el passat desembre. El compliment d’aquests objectius significa un subministrament d’electricitat descarbonitzat per complet abans del 2050, i l’energia eòlica serà qui exercirà el paper principal”.

Són paraules de Steve Sawyer, secretari general del Consell Mundial de l’Energia Eòlica (GWEC, sigles en anglès), que a finals d’octubre va presentar l’informe Global Wind Energy Outlook 2016, el més optimista des que l’organització realitza l’estudi.

A què es deu aquest creixement? Principalment a un descens important en els preus. “El preu de les turbines eòliques (en termes de €/MW) ha caigut gairebé un terç des del 2009. L’eòlica terrestre és ara una de las fonts més competitives de generació elèctrica, amb projectes que ofereixen l’electricitat a un preu tan baix com 4 cèntims de dòlar el kWh”, explica l’informe.

L’eòlica, a tota vela

El 2015 va ser un any de rècords per a l’eòlica. L’estudi apunta que durant aquest any es van instal·lar més de 63 GW, un 17% més que al 2014, amb els quals la indústria va assolir els 433 GW instal·lats arreu del món.

A mitjans de maig del 2015, Alemanya va arribar a cobrir un dia gairebé el 100% de la demanda elèctrica de tot el país. L’agost del mateix any, un dia de tempesta va permetre Escòcia batre un altre rècord: els aerogeneradors del país van generar més electricitat de la demandada en només 24 hores. Dinamarca, que ja genera més del 40 % de la seva electricitat gràcies al vent, i els Estats Units, que produeix 2,5 cops més energia eòlica que fa cinc anys, són altres dels exemples amb els quals l’estudi il·lustra l’extraordinari avanç de l’eòlica al món.

Cap on bufa el vent?

La Xina lidera el mercat de l’energia eòlica, amb Europa en segona posició i l’Amèrica del Nord en tercera, tot i que avança ràpidament. A Europa, l’energia eòlica va ser la tecnologia més instal·lada al 2015, corresponent al 44,2 % del total de totes les fonts.

Tanmateix, la GWEC adverteix que la major part dels parcs eòlics del món ja es troben en països que no formen part de l’OCDE, i preveu que aquesta tendència continuï en el futur. Per mencionar alguns casos, Guatemala i Jordània ambdós van obrir al 2015 els seus primers grans parcs eòlics comercials, i Sud-àfrica va esdevenir el primer mercat del continent africà en superar la fita d’1 GW. Segons l’informe, les zones de major creixement en els propers deu anys seran l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina.

Espanya, malgrat la «moratòria verda” del 2012 i malgrat no haver instal·lat ni un MW eòlic l’últim any, encara es manté en cinquena posició dins del top eòlic dels vuit països que superen els 10 GW. Segons l’informe, aquest és: Xina (145.362 MW); EUA (74.471 MW); Alemanya (44.947 MW); Índia (25.088 MW); Espanya (23.025 MW); Regne Unit (13.603 MW); Canadà (11.205 MW); i França (10.358 MW). Al 2016, el Brasil va superar també els 10 GW.

Cap al futur

Segons les previsions de l’informe, al 2030 l’energia eòlica podria subministrar fins a un 20% de l’electricitat mundial, crear 2,4 milions de nous llocs de treball, reduir les emissions de CO2 en més de 3.300 milions de tones anuals, i atreure una inversió d’uns 200.000 milions d’euros l’any.

L’eòlica, a hores d’ara, està preparada per situar-se al capdavant del creixement del sector energètic, en un moment en què el gir cap a sistemes de generació d’energia nets i sostenibles és cabdal per als  països que vulguin complir amb els compromisos signats a París encara no fa un any. És qüestió de voluntat política avançar cap a un futur d’energia neta.

L’informe complet es pot descarregar des del web del GWEC.