El ‘New Green Deal’ europeu comença a caminar

Combatre la crisi climàtica, defensar la biodiversitat i accelerar una transició energètica justa. Al bell mig de l’agenda de la nova presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es troba un Pacte Verd Europeu molt similar al ‘New Green Deal’ que es plantegen els Estats Units. És la resposta institucional a la crida de la ciutadana a respondre a l’emergència climàtica, i la principal promesa d’aquest nou mandat polític a la Unió Europea (UE) .

El canvi climàtic tindrà un impacte cada cop major, ¿està Europa prenent les mesures necessàries per preparar-nos-hi? En les darreres dècades, els països de la UE han fet avanços significatius cap a la reducció d’emissions i mitigació del canvi climàtic. Malgrat el progrès, i el fet que Europa tingui una de les legislacions mediambientals més completes del món,  no és suficient. Els actuals sistemes econòmics de producció i consum segueixen exercint una pressió excessiva sobre els medi ambient, així com sobre la salut i el benestar de les persones. La societat i l’economia europees no són sostenibles.

Per donar resposta a aquesta inquietud, representada en les recents manifestacions massives pel clima, al seu programa electoral, la encara candidata von der Leyen es posava com a objectiu convertir Europa en «el primer continent climàticament neutre» cap al 2050. El primer pas: proposar un gran Pacte Verd Europeu, que inclouria la primera Llei Climàtica Europea, durant els seus primers 100 dies de mandat.

Un cop presidenta, la política i metgessa alemanya ja ha anunciat que una de les tres vicepresidències executives de la nova Comissió, liderada per l’holandés Frans Timmermans, estarà plenament dedicada al New Green Deal de la UE. Més concretament, se’l vol denominar «Green and Fair New Deal» (Nou Acord Verd i Just), segons l’esborrany filtrat fins i tot abans de la seva arribada a la presidència el passat 1 de novembre. A més, el departament d’Energia, amb la comissària d’Estònia Kadri Simson al capdavant, es torna a separar del de Medi Ambient.

Segons el mateix esborrany, Von der Leyen creu imprescindible crear un full de ruta pel desenvolupament d’energia eòlica marina a Europa. Per la seva banda, Giles Dickson, CEO de Wind Europe, ha interpel·lat la nova comissió afirmant que «el Nou Pacte Verd Europeu necessita incloure una clara política industrial per a les indústries baixes en carboni» per tal de propiciar «la innovació contínua» i la competitivitat.

Part fonamental de l’anomenada «Transició Justa» cap a les energies renovables, la nova comissió ha posat l’accent en l’augment de les ajudes a aquelles regions tradicionalment dedicades al carbó, per tal que les seves economies puguin fer una transició mesurada cap a la descarbonització que no deixi ningú enrere.

Amb un suport públic sense precedents, la disponibilitat de la població europea a fer un esforç més gran per protegir el planeta deurà trobar una ambició política corresponent en els propers mesos. No ens podem permetre perdre ni un minut més.