El doble de capacitat i 450.000 feines: el futur post-Covid de l’eòlica europea

La força per encarar la recuperació post-Covid la tenim a casa. Segons l’informe «Energia eòlica i recuperació econòmica a Europa: Com l’energia eòlica posarà les comunitats al centre de la recuperació europea», publicat recentment per l’associació europea WindEurope, cada nou aerogenerador instal·lat al continent té la capacitat de generar fins a 10 milions d’euros en activitats econòmiques diverses. Tenint en compte que cinc dels deu principals fabricants d’aerogeneradors del món són a Europa i que aquests representen el 42% del mercat global, podem afirmar sense por a equivocar-nos que l’eòlica és una  indústria clau per sortir de la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus.

Actualment, i sempre segons les dades de WindEurope, a Europa el sector eòlic dóna feina a unes 300.000 persones i aporta 37.000 milions d’euros al PIB europeu cada any. I aquestes xifres podrien crèixer exponencialment en els propers anys. Segons els càlculs de WindEurope, l’energia eòlica podria arribar a representar fins al 30% del consum d’electricitat a Europa, front al 15% actual, i contribuir 50.000 milions d’euros al PIB europeu. En altres paraules, cap al 2030 Europa podria comptar amb més del doble de la capacitat eòlica actual i oferir un 50% més de llocs de feina, el que sumaria un total de 450.000 feines.

Això, clar, comptant amb que els diferents governs dels països membre implementin correctament els seus respectius Plans Nacionals d’Energia i Clima (PNEC). Aquesta és una de les preocupacions expressades en l’informe. En declaracions recollides a la nota de premsa distribuïda per l’associació, Giles Dickson, CEO de WindEurope, adverteix que «si no els implementen correctament i si no simplifiquen els sistemes de permisos per a nous parcs eòlics, llavors perdrem llocs de feina». I afegeix: «l’eòlica aporta ingressos a las zones rurals, molts ajuntaments d’Europa obtenen més del 10% del seu pressupost dels parcs eòlics locals».

En la «recuperació verda»  que ens ha d’ajudar a sortir de la crisi creada per la pandèmia de la COVID-19, l’eòlica és un sector clau que no només ha demostrat maduresa i capacitat per reduir emissions i crear llocs de treball estables, sinó que aquest últim any ha posat a prova la seva resiliència de forma satisfactòria. El creixement econòmic que ha de venir és renovable, sostenible i net. Els nostres pulmons, i el planeta, ens ho agrairan.