boom energies renovables

El ‘boom’ de les feines renovables

La indústria relacionada amb les energies renovables ha despertat amb força arreu de l’Estat, i per a aquesta nova etapa daurada faran falta molts treballadors qualificats. El ‘boom’ de les renovables ha portat també un ‘boom’ de l’oferta de feina: el mercat laboral està en plena explosió. Tant l’eòlica com la fotovoltaica i altres sectors relacionats estan actualment en fase de captació de mà d’obra per executar els nous projectes.

Líders mundials

Les empreses del sector, en molts casos líders mundials en el seu camp, estan impulsant aquesta nova fase econòmica i fent grans esforços per tornar a situar Espanya com a líder mundial en tecnologies renovables i transició energètica. Segons l’Estudi de Remuneració Europe, publicat recentment per al consultora Robert Walters, el sector de les renovables serà un dels més dinàmics en creació d’ocupació en els propers anys.

La indústria necessita sobretot enginyers, però també apostarà cada cop més per perfils multidisciplinaris, relacionats amb camps com la gestió de clients o l’optimització de processos. Segons la consultora, els perfils de desenvolupament de projectes d’enginyeria continuen estant els més demandats dins de l’especialitat.

Què cal estudiar per treballar a les renovables?

La gran part dels professionals que treballen actualment a projectes relacionats amb les energies renovables han estudiat carreres com Enginyeria Ambiental o Enginyeria Mecànica. L’especialització arriba amb els estudis de postgrau, enfocats a determinades tecnologies renovables com l’eòlica o la fotovoltaica.

Avui, però, ja existeixen carreres especialitzades a diverses universitats, com el Grau en Enginyeria en Energies Renovables de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquests programes permeten aprofundir en els coneixements relacionats amb la gestió de l’energia per poder ocupar diversos rols professionals específics del sector.