Compte enrere per a l’eòlica per encarar la COP26 a Glasgow

Mans amb el món geogràfic dibuixat.

«Vent, col·labores?» És l’eslògan de la nova campanya de la indústria eòlica per a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic 2021 (COP26) que se celebrarà a Glasgow al novembre. Amb aquesta pregunta, el sector anima els governs, empreses i ciutadania d’arreu del món a passar a l’acció i apostar per l’energia eòlica, la font d’energia renovable amb major potencial de descarbonització i, per tant, peça clau per aconseguir els objectius climàtics. Per tal d’atreure suports i inversions s’ha constituït la Coalició Mundial d’Energia Eòlica per a la COP26, una iniciativa liderada pel Consell Mundial d’Energia Eòlica (GWEC), amb el suport de les principals associacions i empreses del sector, entre elles WindEurope.

L’eòlica està cridada a representar un paper clau en la lluita per la reducció de les emissions i la minimització de l’impacte de les activitats humanes en el medi ambient. I tanmateix, com adverteixen diversos informes, el món no està instal·lant energia eòlica al ritme que es considera necessari per aconseguir una reducció significativa de les emissions de carboni en els pròxims anys. Segons les dades més recents de l’Agència Internacional de l’Energia (IEA) i l’Agència Internacional de l’Energia Renovable (IRENA), per tal d’arribar a les emissions netes zero al 2050 caldria instal·lar un volum d’energia eòlica entre tres i quatre cops major que el de 2020, any en què es va instal·lar una potència rècord de 93 GW.

L’eòlica no només és la font d’energia renovable amb major potencial de descarbonització. És també un sector capaç de generar importants beneficis socioeconòmics i oferir vies de reindustrialització que facilitin la sortida de la crisi que ha provocat la pandèmia de la Covid-19. Segons un estudi d’IRENA, el sector de les energies renovables podria generar fins a 6 milions de llocs de feina arreu del món els anys vinents. Al sector eòlic, unes 480.000 persones hauran de ser capacitades per fer front a la demanda de serveis del 2021 al 2025. Impulsar la recuperació verda significa reactivar l’economia construint models més resilients i sostenibles pel futur de l’economia, de la societat i del planeta.

El desenvolupament de les tecnologies de generació d’energia a partir del recurs inesgotable que és el vent ha estat exponencial en les darreres dècades i l’eòlica ja és una font d’energia fonamental a molts països. El creixement de les instal·lacions, tant terrestres com marines, han demostrat que l’eòlica és una tecnologia madura, neta i competitiva, capaç de ser una força motriu clau en el camí cap a la reducció d’emissions. Actualment, hi ha 750 GW de capacitat eòlica instal·lada al món, la qual s’estima que contribueix a evitar 1.100 milions de tones d’emissions de carboni mundials, una xifra que equival a les emissions anuals de tota l’Amèrica del Sud.

O fem o desfem. Amb l’alè del canvi climàtic al clatell, ens trobem en una cruïlla que deixa un curt marge per actituds poc ambicioses.