Vents de ciutadania: el primer aerogenerador comunitari a punt de connectar-se a la xarxa

2,35 MW de potència. Produir electricitat per unes 2.000 famílies. Estalviar fins a 6.000 tones de CO2 a l’any. Aquestes són les xifres del somni a punt de fer-se realitat. A començaments de l’any passat, mencionàvem el primer projecte comunitari d’energia eòlica, “Viure de l’aire del cel”, al post Renovables i comunitat: l’auge dels projectes col·lectius, i ara tenim el plaer d’encetar el nou any confirmant el progrès d’aquest projecte pioner a les nostres terres, la “primera eòlica de la ciutadania”.

Abans que acabés l’any, els companys d’Eolpop S.L., la petita empresa sense ànim de lucre constituïda per dur a terme l’ambiciosa iniciativa, van aixecar el primer aerogenerador construït a Catalunya des del 2012, i el primer molí de vent de propietat compartida de l’Estat, amb el suport de 380 persones. Al compte de Youtube del projecte es pot veure un timelapse de la construcció:

Les pales del nou molí col·laboratiu situat a Pujalt, a l’Alta Anoia, ja van saludar el 2018 des de l’aire, i tot és a punt per connectar-lo a la xarxa durant els primers dies del nou any.

Molts anys de voluntat i feina

 El projecte ‘Viure de l’aire del cel’ va néixer al 2009, coincidint amb el 25è aniversari de la instal·lació de la primera turbina eòlica a Catalunya. Al web es detalla l’evolució del projecte pas a pas, que aquí resumim en 5 dates clau:

  • Primavera 2011: s’identifica un emplaçament adient pel projecte al terme municipal de Pujalt a l’Alta Anoia.
  • Principis del 2012: Eolpop signa un conveni de col·laboració  i ajuda mútua amb Som Energia.
  • Juny 2016, després de complir amb tots els tràmits administratius, es col·loca la primera pedra del primer aerogenerador de propietat col·lectiva.
  • Maig 2017: Eolpop signa el contracte de manteniment de l’aerogenerador, per 15 anys, amb el fabricant Enercon.
  • Setembre 2017: comencen les obres de la línia i els fonaments
  • Octubre 2017: es signa l’acord pel qual la cooperativa Som Energia aporta 1.000.000 € al projecte, en forma de crèdit tou.
  • Novembre 2017: comença el treball d’instal·lació de la grua.
  • Desembre 2017: es completa la instal·lació del molí amb els components transportats des del port de Tarragona.

Després d’anys de treball i recollida de fons, el somni ja està a punt de fer-se realitat. A hores d’ara, el projecte, impulsat per veterans del moviment ecologista i promocionat principalment a través d’Internet, compta amb el suport de 400 persones i entitats, propietàries de l’aerogenerador. L’objectiu, però, és arribar a les 500 per poder cobrir totalment el cost de la iniciativa, valorada en poc més de 3 milions d’euros.  La idea és “democratitzar” les infraestructures elèctriques perquè la gent “en pugui ser propietària”, va explicar a l’ACN en Pep Puig, activista veterà i un dels promotors del projecte.

Viure de l’aire, literalment?

En termes pràctics, cada aportació és una mena de crèdit tou. A través d’Eolpop, constituïda com empresa mercantil sense ànim de lucre, es vendrà l’energia al sistema elèctric, i els ingressos que es generin es destinaran bé a manteniment, bé a retornar les aportacions financeres. Els càlculs d’Eolpop indiquen que en 20 anys s’hauran retornat totes les inversions, i les persones que han invertit en el projecte començaran a obtenir beneficis. Com que s’estima que la vida útil de l’aerogenerador és de mínim 25 anys, els promotors de la iniciativa esperen que els últims exercicis donin beneficis nets pels ciutadans i entitats que l’han fet possible, que podran llavors “viure de l’aire del cel”, literalment.

“Ja tenim el primer aerogenerador”, ha dit Pep Puig. “Ara del que es tracta és de que això es repliqui en molts altres indrets perquè cada cop hi hagi més energia neta al sistema i expulsi així a la bruta, i que a més a més sigui propietat de la ciutadania”.

El model energètic és un dels elements clau d’una societat, i tot esforç per fer-lo més net, sostenible i al servei dels ciutadans, suma.