180620_Celebració festa del vent_viento

Celebració de la X Festa del Vent

La X Festa del Vent celebrada el dijous 14 de juny va reunir els màxims professionals del sector eòlic del territori per detallar la situació de l’energia eòlica a Catalunya, a més de presentar els reptes futurs de les energies renovables.

L’acte va començar amb la benvinguda a càrrec del president d’EolicCAT, Víctor Cusí, qui va fer esment dels canvis polítics d’aquestes últimes setmanes tant a nivell estatal com català i es va mostrar optimista respecte a la declaració d’intensions per part dels dos governs en la implementació de l’energia eòlica i en matèria renovable. Acte seguit va donar el torn de paraula a la directora de l’Institut Català de l’Energia, Assumpta Farran, qui va ser l’encarregada de començar les ponències comentant que actualment “estem a les portes de la quarta revolució industrial, on l’energia renovable és un dels pilars fonamentals”.

El Doctor enginyer agrònom Pep Salas, convidat d’honor, va presentar les conclusions de l’Informe sobre Escenaris 2030, que la Comissió d’Experts sobre Transició Energètica va lliurar al Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital el passat 2 d’abril. El Sr. Pep Salas, de fet, va participar en la redacció de l’informe i va emetre un vot particular. Durant la celebració va explicar com es va desenvolupar la tasca a la comissió i com es van teixir els consensos. Durant la seva ponència va puntualitzar que “cal fer un gran esforç d’entrada de renovables a Catalunya per cobrir els objectius de la Unió Europa i de Govern”. Salas va afegir que “és necessària una fiscalitat ambiental per a l’energia, amb taxes al CO2. L’eficiència en industria i consum domèstic és vital, i per tant, hi ha deures a fer per impulsar una transició energètica”.

Un cop exposades les conclusions de l’Informe i els detalls de la transició energètica cap a les energies renovables, l’edició d’enguany de la Festa del Vent va tancar amb la ponència a càrrec del Director de la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i a les Illes Balears, Ferran Tarradellas, qui va celebrar “l’aprovació de l’objectiu del 32% de renovables per la Unió Europea i és vinculant als Estats membres, cosa que significa que hi ha molta feina a fer”.