Carrera a la Casa Blanca: què proposen els candidats demòcrates front a la crisi climàtica?

Els candidats demòcrates a la Casa Blanca per a les eleccions del 2020 als Estats Units estan en plena batalla. Una recent enquesta de la CNN revel·la que l’emergència climàtica és la qüestió més important per als votants que participen en les primàries del partit demòcrata. Qui està més compromés amb la lluita contra el canvi climàtic? Quines mesures proposa cadascun?

Tres grups ecologistes han avaluat els plans dels candidats demòcrates i els han assignat una puntuació segons el nivell de compromís calculat. Greenpeace ha revisat les propostes per acabar amb els combustibles fòssils i de suport a l’anomenat Green New Deal. Data for Progress (Dades pel Progrès) s’ha ocupat de valorar a quins elements del Green New Deal dónen suport. League of Conservation Voters (Lliga de Votants per la Conservació, LCV) ha puntuat els candidats segons la seva posició durant les votacions al Congrès de lleis mediambientals en el passat. El diari The Guardian en recull els resultats.

Joe Biden

Greenpeace: B+

Data for Progress: 30.5/48

LCV: 90/100

La puntuació del principal candidat demòcrata i anterior Vice President és bona. Biden s’ha compromés a fer seus els passos a seguir marcats pel panel climàtic de l’ONU. Tot i així, alguns activistes pel clima han expressat un cert neguit pel fet que Biden podria no fer prou per eliminar els combustibles fòssils i descarbonitzar l’economia.

El pla de Biden té com objectiu una economia 100% basada en energies renovables i zero emissions pel 2050, pel qual comptaria amb un pressupost de  1.7 bilions de dòlars, combinats amb 5 bilions procedents del sector privat i els governs locals, a invertir durant una dècada. Entre altres, proposa eliminar el carbó, un impost sobre l’emissió de carboni i un compromís vinculant amb els objectius de reducció d’emissions i eines legals per penalitzar les indústries contaminants.

Elisabeth Warren

Greenpeace: A-

Data for Progress: 31.5/48

LCV: 99/100

Warren pensa que la corrupció del sistema és la principal raó per la qual els Estats Units no han reaccionat com correspon front a la crisi climàtica. Tot i que no és el centre de la seva campanya, el pla pel clima de la senadora de Massachusetts preveu invertir 3 bilions de dòlars durant una dècada per descarbonitzar els edificis, el transport i l’electricitat.

Les seves mesures són d’alguna manera hereves de les extensives propostes climàtiques del governador de Washington Jay Inslee, que es va retirar de la carrera a la Casa Blanca el mes passat.  

Bernie Sanders

Greenpeace: A

Data for Progress: 45/48

LCV: 92/100

Amb un pressupost molt superior al dels seus competidors, el candidat més veterà en proposar mesures radicals per pal·liar la crisi climàtica no donaria suport ni a l’energia nuclear ni a les tecnologies de captura de carboni.

El seu objectiu és eliminar totes les emissions de carboni pel 2050, sense comptar la compensació d’emissions, i implicar al govern dels EUA en la indústria renovable com a constructor i gestor de projectes eòlics, solars i de geotèrmia. 

Kamala Harris

Greenpeace: B+

Data for Progress: N/A

LCV: 100/100  

Com a fiscal general de Califòrnia, Harris compta amb una àmplia experiència de combatre la pressió política de la indústria dels combustibles fòssils i altres sectors on els abusos mediambientals són freqüents. Les seves propostes més distintives es basen en aquesta experiència. En línia amb al que proposa Sanders, Harris vol capacitar el Departament de Justícia per poder exercir accions civils i criminals contra les empreses de combustibles fòssils.

El seu pla pel clima està a mig camí entre les propostes de Biden i les de Sanders, tant pel que fa a l’agressivitat de les mesures com pel que fa al pressupost estimat. A l’igual que Sanders, aposta per castigar amb impostos la pol·lució de les plantes de carbó.

Pete Buttigieg

Greenpeace: B

Data for Progress: 8.5/48

LCV: N/A

El candidat més jove té pressa i planteja un pla urgent per pal·liar la crisi climàtica. El més destacat de la seva campanya és la intenció de crear fins a tres mil llocs de treball relacionats amb les energies renovables, i incloure mesures de suport a la transició energètica a diferents parts del territori.

A més, Buttigieg ha expressat el seu suport a les mesures que castiguen l’ús del carbó, acompanyades de compensacions per als ciutadans amb rendes mitjanes o baixes. Tot i que no ha especificat el pressupost que aniria destinat al seu pla de crisi climàtica, ha insinuat en declaracions al diari digital Vox que podria destinar-hi entre 1,5 i 2 milions de dòlars.

Andrew Yang

Greenpeace: C+

Data for Progress: 32/48

LCV: N/A

També proposa penalitzar amb impostos les emissions procedents del carbó, i utilitzar-ne les recaptacions per finançar projectes de recerca, actualitzar els sistemes d’energia i compensar el cost del gasoil als americans amb les rendes més baixes.

Yang també t’ha compromès a impulsar altres mesures agressives per combatre el canvi climàtic, com ara que tots els vehicles siguin ‘zero emissions’ cap al 2030, o una xarxa elèctrica 100% renovable pel 2035.

Beto O’Rourke

Greenpeace: B-

Data for Progress: 26/48 

LCV: 95/100 

Amb un sorprenent pressupost estimat de 5 bilions de dòlars, O’Rourke ha sorprès amb un ambiciós i detallat pla per aturar el canvi climàtic. Tot i que no menciona directament un impost sobre el carbó, proposant un “estandard validat legalment” que “envii un clar senyal de preu” per fer remetre les emissions de carboni.

L’objectiu d’O’Rourke és que els Estats Units esdevinguin neutres en carboni cap a meitat de segle, i posar en funcionament una inversió federal en energies renovables més gran que la que la nació americana es va gastar amb la missió d’enviar un home a la lluna.

Cory Booker

Greenpeace: A-

Data for Progress: N/A

LCV: 99/100 

El principal reclam de Booker és la justícia mediambiental, i proposa que la Casa Blanca coordini la protecció de les comunitats de les amenaces del canvi climàtic. Això inclouria, per exemple, lidiar amb les conseqüències de la instal·lació de canonades de plom, que han contaminat l’aigua potable d’algunes zones.

Booker  també proposa no donar cap més permís per a projectes de combustibles fòssils en terrenys propietat de l’Estat, i destinar una part important del pressupost en reforestació i restauració de les zones pantanoses. Dóna suport a un impost sobre el carbó amb compensacions.

Julián Castro

Greenpeace: B

Data for Progress: N/A

LCV: N/A

Castro ha abraçat la idea d’un ‘Green New Deal’ amb entusiasme. El seu pla contra el canvi climàtic planteja el repte com una qüestió de drets civils i justícia social. En concret, parla d’una inversió conjunta, que inclou governs locals i entitats privades, de 10 bilions de dòlars en una dècada.

Entre les seves propostes està crear fins a 10 mil de llocs de treball relacionats amb la transició energètica, retallar les emissions contaminants a la meitat pel 2030 i neutralitzar-les cap al 2045.

Amy Klobuchar

Greenpeace: C+

Data for Progress: N/A

LCV: 96/100

Klobuchar ha dit literalment que d’arribar a la Casa Blanca posaria en marxa «accions executives agressives per fer front a la crisi climàtica». En concret, fa referència a introduir nova legislació que permeti prendre mesures serioses durant els seus 100 primers dies a la presidència.

Tot i així, la candidata ha assegurat que no prohibiria la fractura hidráulica (fracking) per obtenir petroli i gas, i ha donat suport a tecnologies «més netes» d’extracció del carbó. Malgrat haver-se mostrat disposada a comprometre’s amb un ‘Green New Deal’, pensa que aquest és bastant ambiciós.