Blade lifter: un mètode revolucionari per al transport de pales eòliques

Font: EDP Renewables.

Transportar les pales dels aerogeneradors a la seva ubicació final mai ha estat una tasca senzilla. N’hi ha de diferents mides: les més grans acostumen a sobrepassar els 70 metres de llargària i algunes ja superen els 100 metres i les 30 tones de pes. Si a això afegim el rotor, que és la peça que les connecta a l’eix principal, ens enfrontem a unes dimensions considerables. I si a sobre l’accés és a través d’una carretera de muntanya, estreta i amb corbes tancades, la cosa es complica encara més.

És per això que el mètode ‘Blade lifter’ suposa un abans i un després en el transport de les pales eòliques. Tecnologia i innovació s’uneixen per al transport de pales amb una inclinació modificable de fins a 60º, reduint l’angle de gir segons les necessitats de l’itinerari. Però, quan va començar aquesta revolució?

 

Font: EDP Renewables.

Font: EDP Renewables.

Una tècnica pionera a Europa

El ‘Blade lifter’ es va utilitzar per primera vegada l’any 2019 a Europa, en concret al parc eòlic de Carondio (Astúries). L’empresa pionera fou EDP Renewables, la qual va transportar, per una zona d’accessibilitat limitada, dues pales de 40 metres de longitud (cadascuna de 6,8 tones mètriques de pes).

Transportant cada pala en un tràiler de 10 eixos, el ‘Blade lifter’ compta amb una plataforma articulada. Aquesta gira 360º sobre el seu propi eix i s’inclina fins a col·locar la pala verticalment, en un angle de 60º. Aquesta mobilitat permet que pugui circular per carreteres tortuoses i fa que ja no sigui necessari construir pistes addicionals, fet que no sols redueix costos, sinó que també es tradueix en un benefici paisatgístic.

I és que el ‘Blade lifter’ no només és un mètode revolucionari per la seva facilitat en la mobilitat, sinó també perquè suposa un menor impacte ambiental: reducció en les necessitats d’obra civil i optimització de costos respectes d’altres transports utilitzats.

D’aleshores ençà, altres projectes han optat per aquesta tècnica tan efectiva com eficient. És el cas de Capital Energy amb Siemens Gamesa, transportant pales de fins a 65 metres quadrats al parc eòlic de Buseco (Astúries), a principis de l’any 2022. Sense cap mena de dubte, Astúries ha esdevingut una zona geogràfica clau per al desenvolupament de l’eòlica.

Un salt internacional

Ara és Iberdrola qui ha decidit recórrer a aquest mateix mètode per a la construcció del parc eòlic d’Askio, a Grècia. Askio III, que subministrarà electricitat a més de 54.000 llars, es localitzarà dalt d’una muntanya bastant escarpada i amb unes condicions meteorològiques sovint adverses. Amb pales de 70 metres, el ‘Blade lifter’ es perfila com l’opció més adient i la més ràpida, ja que la instal·lació ha d’estar enllestida abans de les primeres nevades. El grup Iberdrola està construint a Grècia, a més del parc eòlic Askio III, el de Mikronoros, de 33,6 MW i situat a Rodopi.

Encara que aquest transport ja s’utilitza en el mercat continua causant impacte i sorpresa en els equips; i és que aquest trasllat atípic de les pales encara es veu com una revolució. Però una revolució que ja ha demostrat la seva viabilitat, la seva eficiència i els seus beneficis en termes econòmics i mediambientals. Que totes les revolucions fossin així!