Parc eòlic en funcionament

2014, un bon any per a l’eòlica a Europa i al món

L’any 2014 el sector eòlic assolia un nou rècord d’instal·lació de nova capacitat eòlica al món: 51 GW. I amb aquesta xifra la potència global frega ja els 370 GW.

Segons dades publicades en el darrer informe del Consell Global de l’Energia Eòlica (GWEC en les seves sigles en anglès), l’any passat l’eòlica va créixer un 44% més que l’any 2013, superant també l’últim rècord marcat l’any 2012 amb 44,6 GW.

Al capdavant d’aquesta fita se situa de nou la Xina amb més de 23 GW instal·lats en 12 mesos (un ritme de creixement de 64 megawatts al dia) i acaparant el 45% de tot el creixement mundial. El gegant asiàtic representa gairebé el 90% de la nova potència instal·lada a l’Àsia l’any 2014, poc més de 26 GW, seguit de lluny per l’Índia amb 2,3 GW. D’aquesta manera, Àsia se situa com el mercat amb major creixement de l’eòlica al món.

El top 3 del rànquing mundial el completa Alemanya amb 5.279 MW instal·lats i els Estats Units amb 4.854 MW. Destacar també l’entrada de Brasil al club dels països que aposten pel vent al sumar 2.472 MW l’any 2014.

Europa suma 12.000 MW i s’allunya dels combustibles fòssils

L’eòlica al continent europeu també registra creixement. Segons el balanç anual publicat per l’Associació Europea de l’Energia Eòlica (EWEA en les seves sigles en anglès), la potència eòlica europea va créixer un 5,3% respecte l’any anterior. Així, l’any 2014, els 28 estats membres de la UE van connectar a la xarxa 11.791,4 MW eòlics, arribant d’aquesta manera als 128,8 GW en servei, xifra que podria satisfer fins a un 10% de la demanda d’electricitat de la Unió Europea.

Alemanya i el Regne Unit acaparen el 59,9% de les noves instal·lacions d’energia eòlica a Europa amb 5.279 MW i 1.736 MW respectivament, liderant el canvi cap a un sistema energètic ‘verd’, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Thomas Becker, director executiu d’EWEA, afirmava en un comunicat de premsa que “Europa es troba en un punt d’inflexió pel que fa a la inversió en energies renovables i en particular l’eòlica, que aconsegueix mantenir l’atractiu pels inversor”. Per contra, “designar finançament a la indústria tradicional es comença a percebre com una imprudència”. Els números avalen la idea que el sector elèctric europeu s’allunya dels combustibles fòssils: el 80% del total instal·lat a Europa l’any 2014 correspon a energies renovables.

El 2015 es preveu semblant a l’exercici anterior malgrat “l’impacte negatiu de la incertesa política, regulatòria i de mercat que envaeix Europa”, apuntava Becker en el mateix comunicat, però el resultat dependrà de l’esforç dels governs, que han de continuar treballant per la sostenibilitat i la independència energètica.

Espanya pràcticament paralitzada

Rècord mundial, creixement a Europa i bones perspectives de cara al 2015. I Espanya?

L’any 2014 ha passat a la història com el pitjor any per al sector eòlic espanyol. Segons dades de l’Associació Empresarial Eòlica (AEE), amb la reforma energètica i la fuga d’inversors, la potència instal·lada només ha augmentat en 27,48 MW, anotant el menor creixement dels darrers 20 anys.

En l’actualitat, Espanya continua sent el segon país europeu i el quart del món amb més potència eòlica instal·lada. Fins quan, però, podrà defensar el seu lideratge?