energia eòlica | energía eólica

WindEnergy Hamburg: l’eòlica europea treu múscul

La setmana passada, la Global Wind Summit, la cita més important de la indústria eòlica a Europa i un dels events energètics més importants del món, va mostrar un cop més el bon estat de salut del sector.  La visió personal compartida per Fatih Birol, Director Executiu de l’Agència Internacional de l’Energia en Hamburg, representa l’esperança i motivació d’un sector en auge: “un creixement continuat per esdevenir la principal font d’energia a Europa pel 2027”.

Del 25 al 28 de setembre, 1.400 participants procedents de 40 països es van trobar al recinte de la fira internacional d’Hamburg Messe, on es celebrava la fira sectorial WindEnergy Hamburg, amb les mans plenes de solucions tecnològiques per a l’eòlica tant terrestre com marina. Paralel·lament, al centre de congressos de la ciutat alemanya es celebrava el congrès organitzat per l’associació eòlica europea WindEurope, un programa d’alt perfil amb més de 250 conferenciants que van debatre el present i el futur de la indústria del vent.

Tres exemples de progrés tecnològic

No són poques les raons que respatllen l’ambiciosa visió de Birol. Just abans del començament de la fira, Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) presentava la seva nova instal·lació d’emmagatzemament d’energia electrotèrmica (ETES) en Hamburg-Altenwerder, un pas endavant per superar un dels grans reptes energètics dels nostres temps: incrementar la flexibilitat de l’oferta i la demanda del creixent mercat de les energies renovables.

Una altra gran fita ha estat la presentació per part de MHI Vestas, la multinacional euroasiática, societat conjunta de Vestas i Mitsubishi, dela sevanova turbina eòlica marina i flotant V164 de 10 MW, la més potent del mercat,que es preveu estarà llesta per entrar en funcionament d’aquí a tres anys.

Un altre nou model de turbina presentat durant l’event ha estat l’aerogenerador terrestre de 5,3 MW de GE Renewable Energy, capaç d’oferir, segons l’empresa, una capacitat de producció de fins a un 50% superior a la de la plataforma de 3 MW.

La gran fira del vent, que ha estat també l’escenari d’importants acords comercials que impulsaran el sector, es tanca doncs amb totes les mirades posades en el futur. Fins i tot la de la cantant ucraniana i guanyadora del concurs d’Eurovisió 2004 Ruslana Lyzhychko, que ha estat nomenadaambaixadora internacional de les energies renovables durant la cimera. La potència del seu missatge va quedar ben clara amb el concert gratuït que va oferir per tancar la gran cita eòlica, alimentat totalment amb energies renovables.