El vol dels mussols, una font d’inspiració per l’energia eòlica

L’energia eòlica segueix avançant, desenvolupant-se tecnològicament i adaptant-se a les necessitats de l’entorn on s’instal·laran els aerogeneradors, i de la seva proximitat amb pobles o ciutats. En aquest últim cas, experts en l’energia eòlica s’han inspirat en la forma de volar dels mussols, una de les aus nocturnes més silencioses del planeta.

Un vol silenciós

Un grup de científics provinents de diverses universitats tecnològiques americanes, juntament amb la Universitat de Cambridge (Anglaterra), ha investigat l’acústica del vol dels mussols per aplicar-la a les turbines eòliques i així reduir el seu impacte sonor.

El treball de camp ha obtingut uns resultats ben positius, ja que un cop examinades les plomes del mussol a través de microscopis d’alta resolució, s’ha detectat que les plomes de les ales d’aquesta espècie tenen una coberta suau repartida uniformement, complementada amb una franja porosa i elàstica. Imitant aquestes característiques, els científics han creat un material que podria cobrir les pales dels aerogeneradors i, d’aquesta manera, es podria reduir exponencialment el soroll de les turbines eòliques.

L’investigador principal de la recerca, Nigel Peake, del Departament de Matemàtiques Aplicades i Física Teòrica de Cambridge, detalla que “cap altra au té aquesta tipologia d’estructura tant intricada” i afegeix que “la major part del soroll creat per una ala, tant d’un ocell com d’un avió, és el que prové de la vora i que passa per la superfície de l’ala”. Peake argumenta que “l’estructura del mussol té unes característiques que permeten reduir aquesta sonoritat, dispersant el soroll i així les preses no el senten al acostar-s’hi”.

Avenç per l’energia eòlica

Encara que aquesta investigació es trobi en una fase inicial, aquesta tesi significa un gran avenç, ja que demostra com, imitant les ales del mussol, és possible reduir encara més el soroll de les turbines sense afectar la capacitat de treball i aerodinàmica.