Hack the wind | energia eòlica

Al vent: hackers al rescat de l’energia eòlica

Una marató de hackers, és a dir, una hackató, per trobar solucions als reptes tècnics de la indústria de l’energia eòlica. Això és el que proposa Hack the Wind  (HTW), la segona edició de la hackató organitzada per InnoEnergy i WindEurope, que tindrà lloc entre el 25 i el 27 de setembre, en el marc de la Global WindSummit d’Hamburg, a Alemanya.

Sota el lema ‘Innovar per aconseguir un món més verd’, l’organització demanarà els programadors participants en aquesta edició que treballin plegats per explorar maneres d’utilitzar les noves tecnologies per millorar la gestió dels parcs eòlics.

Dos dies de reptes

El concepte de hackató està basat en la col·laboració intersectorial, en com compartir espai i un projecte en comú amb ments privilegiades de sectors diversos pot no sols promoure solucions creatives i innovadores sinó també estimular intel·lectualment tots aquells que hi participen.

En aquest cas, HTW reunirà dissenyadors, científics i analistes de dades, desenvolupadors de blockchain, emprenedors i experts en energia eòlica, que col·laboraran entre ells i amb algunes de les figures principals de la indústria per trobar respostes. El desafiaments proposats per l’organització en aquesta edició són, d’una banda desenvolupar software que faciliti la predicció de fallades en els aerogeneradors, i per una altra, configurar una  plataforma Ethereumblockchain per optimitzar la microxarxa del Port d’Hamburg.

Per acabar de motivar els participants a donar el millor de si,es repartiran fins a 20.000 euros en premis entre aquells queaconsegueixen aportar solucions innovadores i aplicables dins del termini definit.

De detectar fallades a reduir costos

El temps és el factor clau. Com abans es detecti una fallida en un aerogenerador i com més dades es tinguin sobre aquesta, més ràpid pot et gestor del parc reaccionar, menys duren les feines de manteniment i menys temps estarà la turbina aturada i generant pèrdues de producció. Tot això, en un plànol diferents, es tradueix per al consumidor en preus més baixos de l’energia eòlica.

El primer repte del HTW, doncs, és desenvolupar maneres de preveure les fallades en els aerogeneradors. L’equip que aconsegueixi detectar fallades més aviat, podrà estalviar més costos, I si a més és capaç de visualitzar les dades, serà el guanyador d’aquest desafiament patrocinat per EDP Renovables.

Un futur micro

El sistema d’energia avança cap a una estructura cada cop més descentralitzada i complexa, en la qual conèixer al detall el comportament de la xarxa i de tots els agents participants en el mercat elèctric és fonamental per garantir una gestió eficient.

El segonrepte de la hackató, patrocinat per Siemens Gamesa,demana els participants que dissenyin una aplicació amb la plataforma Ethereumblockchain que faciliti la monitorització i la visualització del sistema, per tal d’optimitzar la microxarxa del port d’Hamburg. Un projecte que explora les possibilitats d’innovació que ofereixen la digitalització i el ‘big data’, la captació massiva de dades.