180724_Els afers del vent a Europa, el nou mapa eòlic, poble a poble

Els afers del vent a Europa: el nou mapa eòlic, poble a poble

On és el vent? Sembla una pregunta metafísica, però no ho és, almenys en aquest cas. 160.000 MW de potència eòlica instal·lats, 166 milions de tones de CO2 que no s’han emès a l’atmosfera al 2016, 32.000 milions de euros estalviats en importacions de combustibles fòssils que no han fet falta en els últims sis anys…  WindEurope, l’associació que agrupa el sector eòlic europeu, publica regularment als seus informes les grans dades de la indústria eòlica. Però, on és el vent… exactament? Ara, l’associació ha elaborat un mapa interactiu en línia per complementar els seus informes i respondre aquesta pregunta amb precisió.

L’eina digital recorre tots els territoris del continent europeu i permet veure com està distribuïda tota la cadena de subministrament de la indústria (per exemple les fàbriques de turbines o els parcs eòlics), però també dels centres d’investigació i desenvolupament tecnològic relacionats amb l’energia eòlica, que actualment dóna feina a 263.000 persones arreu del continent.

Poble a poble

El mapa del vent creat per WindEurope permet a l’usuari fer-se una idea general de les dimensions i impacte del sector eòlic, però al mateix temps permet localitzar al detall les diferents parts de la cadena de subministrament i les poblacions i administracions locals que s’han beneficiat de la presència d’instal·lacions d’energia eòlica.

180724_Els afers del vent a Europa, el nou mapa eòlic, poble a poble_gràfic

La perspectiva facilitada pel mapa digital posa de manifest també la reconversió de territoris que en el passat s’havien dedicat a  funcions industrials avui obsoletes, com les drassanes càntabres i poloneses que solien construir vaixells i actualment estan destinades a fabricar torres d’aerogeneradors, grues o embarcacions específiques per al transport de components eòlics o el manteniment dels parcs eòlics mar endins.

Un altre exemple són les regions tradicionalment químiques i siderúrgiques, com Silèsia (Polònia) on la indústria eòlica ha facilitat una reconversió més adient  al temps actuals.

Una indústria madura i complexa

La nova eina digital reflecteix la complexitat d’una indústria ja madura, amb tots els agents que en formen part.

El projecte inclou també fitxes eòliques de cada país on es poden consultar les principals xifres relatives a la indústria, així com un compendi d’històries d’èxit recollides de diferents comunitats locals, on, per exemple, projectes eòlics de propietat compartida o la simple ubicació d’instal·lacions eòliques han contribuït significativament a la revitalització econòmica de la zona. En algunes poblacions rurals, per exemple, els ingressos facilitats per la indústria eòlica arriben a representar fins al 25 % dels ingressos totals municipals.

En definitiva, com ha dit Giles Dickson, president executiu de WindEurope, el mapa il·lustra els beneficis que l’aposta per l’energia eòlica representa per a qualsevol economia. “Europa és una història d’èxit industrial, l’eòlica aporta beneficis a les economies locals al llarg i ample del continent”, ha afegit.