Turbines eòliques com mai les has vist

Les majestuoses aspes blanques contra el cel blau. Sembla que aquesta és la imatge que ens ve al cap a tots quan sentim parlar de l’energia eòlica. I no es casual: normalment les turbines eòliques es pinten de blanc o de gris clar per facilitar la seva integració amb el paisatge.

Però els molins de vent poden també, ocasionalment, ser de colors i formes ben sorprenents. Aquí us deixem una selecció de turbines amb toc artístic o, si més no, un disseny diferent de l’habitual.

Art aeri

L’artista multimèdia alemany Horst Gläsker devia trobar els molins blancs una mica avorrits, així que es va posar mans a l’obra per pintar-ne alguns de colors ben vius, en un projecte que ell mateix anomena «Aero Art».

El nom representa, segons l’artista, «la fusió entre energia i alta tecnologia», un «símbol d’una economia creativa». «En el passat, es pintava els molins d’acord amb l’ambient i el paisatge per tal de fer els parcs eòlics invisibles. Ara poden ser considerats objectes esculturals i vibrants en ells mateixos», explica. A més,  Gläsker creu que el disseny cridaner pot contribuir a generar una millor acceptació dels parcs eòlics per part de les comunitats locals.

AeroArt

Una turbina… o una obra d’art?

L’elegant turbina Hercules, dissenyada per Terry Glenn Phipps per a l’empresa d’energies renovables italiana Enessere, és un exemple de fins quin punt la tecnologia pot ser bella i fins i tot ressemblar una obra d’art.

Les pales són de fusta i lleugeres, i poden aprofitar el vent procedent de qualsevol direcció. Evidentment, la turbina Hercules no ha estat dissenyada per a parcs eòlics a gran escala, però és una opció en entorns urbans on el seu valor escultural pot aportar alguna cosa més que energia eòlica.

hercules-wind-turbine

Molins luminescents

L’artista de Berlín Christoph Ernst treballa amb temes d’energia i recursos des dels anys 80. Per al seu projecte “Windmove Energy Tunnel“, Ernst va enganxar làmines luminescents de diferents colors i velocitats a sobre de les aspes d’una turbina eòlica.

A més, la instal·lació incloïa dades reals procedents dels parcs eòlics de Rostock i Müritz: consum, quota d’energia renovable en la producció actual, CO2 alliberat per l’electricitat generada a les centrals de carbó… L’objectiu és fer visible els processos de generació d’energia eòlica i renovable en general.

WindMove

I per què no negres?

Actualment s’està investigant si pintar les aspes dels molins de color negre podria minimitzar els impactes d’ocells i atreure menys insectes (una de les raons per la qual les turbines atreuen els ocells). Un projecte de recerca al parc eòlic noruec de Smøla, amb suport del govern, ha pintat una de les pales dels seus molins de negre per estudiar-ne l’efecte.

A Minnesota, Estats Units, el parc eòlic de Buffalo Ridge també utilitza aspes negres als seus molins, tot i que per raons ben diferents. Després d’anys de recerca per combatre les dures condicions meteorològiques de la zona, els experts van determinar que pintar les pales negres les feia més resistents a les baixes temperatures, ja que el color fosc absorbeix la calor del sol i evita que es congelin.

La fotografia correspon a la North American Solar Challenge, la competició de vehicles solars, al seu pas pel parc eòlic nord-americà, els molins del qual, amb les seves particulars aspes negres, es veuen al fons.

BlackBlades