Trineu de Vent: expedició a l’àrtic amb energia eòlica

Aquest any, una expedició ben especial ha marcat les celebracions del Dia Mundial de l’Acció pel Clima,  el 15 de maig, una data que ens recorda la necessitat de preservar el medi natural i lluitar contra el canvi climàtic en tots els fronts, i molt especialment en el nostre: el de l’energia neta.

Aprofitant l’efemèride, el Trineu del Vent, l’única plataforma científica del món de zero emissions impulsada amb energia eòlica, ha sortit a l’aventura un cop més. La missió, explorar una altra de les zones més desconegudes del planeta, el Riu de Gel de Grenlàndia, fent servir únicament les energies renovables del vent, del sol i del seu propi moviment.

6 setmanes, 1.200 km, i 0 emissions

L’expedició científica internacional Riu de Gel Grenlàndia 2017 va sortir d’Espanya el passat 15 de maig, però això només és el primer pas. Després de viatjar en helicòpter fins a la terra de gel, el dia 20 començarà la vertadera aventura, que està previst que finalitzi a finals de juny.

L’equip està format per l’explorador polar i dissenyador del Trineu de Vent Ramón Larramendi, acompanyat aquest cop per l’australià-americà Ross Edwards (Universitat de Curtis- Universidad de Wisconsin), el logista Hilo Moreno i Jens Jacob Simonsen, nadiu de Grenlàndia.

Durant sis setmanes i al llarg de 1.200 kilòmetres, l’equip es desplaça a bord del Trineu de Vent per recollir mostres i dades destinats a sis projectes d’investigació diferents relacionats amb el canvi climàtic en la regió àrtica. En total preveuen recórrer uns 1.200 km, de Kangerlussuaq, situat a la costa sud-oest de Grenlàndia a la base científica internacional EastGRIP, en el nord-est. I tot això sense emetre cap contaminació, utilitzant  energia eòlica, solar i cinètica tant per desplaçar-se com per fer funcionar els dispositius científics.

Emportats pel vent

Però el membre central de l’expedició no és humà, sinó un eco-vehicle eòlic únic al món dissenyat per Larramendi seguint la tradició inuit per servir a la investigació científica de l’Àrtic. Tirat per grans estels que funcionen coordinadament, el Trineu de Vent, amb els seus 12 metres de llarg dividits en quatre seccions, pot arribar a carregar fins a 2.000 kg i ja porta recorreguts més de 18.000 km en diferents expedicions.

És una construcció senzilla, fàcil de conduir i 100% sostenible. El conjunt d’estels permet a la tripulació aprofitar vents entre els 6 i els 60 kilòmetres per hora, fins i tot si aquests no van en la mateixa direcció que el trineu.

L’enlairament de l’estel és potser la maniobra més delicada, especialment en territoris rugosos o en condicions de poc vent. La politja, que rep les ordres que es volen enviar a l’estel, és l’element clau del sistema, que requereix una tripulació de quatre persones que es fan càrrec de l’eco-vehicle en parelles i per torns per treure el màxim profit de les hores de llum solar (24 hores als territoris polars).

Un riu de gel

Com el propi nom de l’expedició indica, el Trineu de Vent viatjarà pel major riu de gel de Grenlàndia, una mena de riu que en lloc d’aigua, aboca icebergs a l’oceà. Una llengua de gel que flueix al ritme de 100 metres a l’any (i cada cop va més ràpid). L’estudi d’aquest territori desconegut és d’una importància cabdal per comprendre l’augment del nivell del mar, un dels grans impactes de canvi climàtic arreu del món.

Per seguir l’aventura les xarxes socials, feu servir l’etiqueta #RioDeHielo2017 o a través del Twitter de Larramendi @RamonLarramendi. Bon viatge, i que el vent bufi a favor!