E-ship 1 d'Enercon

Tres curiositats en innovació i desenvolupament eòlic

E-ship 1 és la primera embarcació de carregament del món impulsada per energia eòlica. El vaixell està dissenyat per al transport de turbines eòliques Enercon, empresa que n’és propietària, i aprofita el vent com a sistema de propulsió a partir de quatre cilindres de 25 metres d’alçada per 5 de diàmetre instal·lats a la coberta. Això li permet desplaçar-se a una velocitat màxima de 32,4 km per hora. Des de l’any 2010, primera travessa de l’E-ship 1, ja ha recorregut un total de 170.000 milles nàutiques. A més, el seu sistema de navegació sostenible li ha suposat a Enercon un estalvi anual de combustible del 25% i, el més important, ha evitat l’emissió de més de 5.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

Monuments històrics sostenibles

Aquest any l’emblemàtica Torre Eiffel acollirà dos miniaerogeneradors que produiran entre 8.000 i 10.000 KWh anuals d’electricitat per cobrir part de les necessitats energètiques del monument. La mesura forma part del paquet de reformes medi ambientals i d’eficiència energètica que SETE, la companyia que gestiona la torre, s’ha compromès a realitzar. En aquest sentit, al llarg del 2014 es van instal·lar panells solars tèrmics per a l’aigua calenta, sistemes de recuperació de l’aigua de la pluja i vidres d’aïllament tèrmic als pavellons de la primera planta; això va permetre reduir el consum energètic en un 25%. Ara, amb el canvi d’E.ON a Gaz Electricité de Grenoble (GEG) i amb la força del vent, la Torre Eiffel dóna un pas més cap a l’eficiència energètica.

Catalunya no es queda enrere

Després de quatre anys d’investigació i d’una inversió de gairebé un milió d’euros, Eolgreen i la UPC presenten el primer sistema industrialitzat d’il·luminació pública sense connexió elèctrica que funciona amb energia eòlica i solar. El sistema, únic al món, incorpora una turbina eòlica per anar contra la física i arrencar amb poquíssima intensitat de vent -amb només 1,4 metres per segon ja genera electricitat i pot assegurar una autonomia de 58 hores o 6 nits sense vent ni sol-. Segons l’empresa, el sistema té un cost un 20% inferior al sistema d’il·luminació convencional. Fins ara, el projecte ja ha despertat l’interès de la zona portuària de Huelva i d’alguns ajuntaments com el de Sant Boi de Llobregat i Girona.