Transport sostenible

Transport sostenible

El sector del transport és el primer emissor de C02 a Espanya; en concret, és el responsable de prop del 35% de les emissions d’aquest contaminant indiscutiblement lligat a l’esclafament global i al canvi climàtic. Per tal de complir amb l’objectiu marcat per Europa de cara al 2020, que exigeix que el 10% de l’energia utilitzada per al transport sigui renovable, el govern espanyol es planteja elevar l’objectiu de biocarburants fins al 8,5%.

Actualment, la quota estava paralitzada en un 4,1% en el cas del gasoil i en el 3,9% pel que fa a la gasolina. La idea del Ministeri d’Indústria, segons l’esborrany del real decret de foment de biocarburants al qual va tenir accés EFE, seria acostar-se a l’objectiu proposat progressivament: el 5% l’any 2016, el 6% el 2018, el 7% a finals del 2019 i, finalment, el 8,5% l’any 2020.

Malgrat valorar positivament el canvi d’estratègia del govern espanyol, veus del sector, com és el cas de l’Associació de Empreses d’Energies Renovables (APPA), insisteixen en què s’hauria de ser més ambiciós si no es vol quedar per sota de la mitjana europea, estimada en un 6% l’any 2016. La proposta de l’associació és la següent: assolir un 4,6% de biocarburants el 2015, un 6% el 2016, un 7% el 2017, un 7,6% el 2018, un 8,2% el 2019 i arribar a un 8,7% l’any 2020.

Pel que fa a l’augment de l’impost sobre els carburants, mesura sol·licitada per l’Agència Internacional de la Energia (AIE) en el seu pas per Madrid a finals de juliol, el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, descarta incrementar les taxes actuals, tot i que no tanca l’opció en el futur.

Vehicle elèctric

Qui no ha sentit a parlar dels vehicles elèctrics? Es tracta d’una opció interessant per substituir el vehicle de combustió interna i desplegar una mobilitat més sostenible, sobretot a les ciutats, on les infraestructures de recàrrega es van estenent poc a poc.

El vehicle elèctric presenta, principalment, dos avantatges: no allibera contaminants a l’aire i presenta una menor contaminació acústica, tant estant quiets com en moviment. D’altra banda, permeten una millor integració de les energies renovables com a font de potència i un nou posicionament de la indústria de l’automòbil, que amb visió de futur inverteix en el desenvolupament d’aquest tipus de vehicles verds.

I per un vehicle elèctric encara més sostenible, cal esmentar la idea del carsharing de vehicles elèctrics carregats amb renovables. Per exemple, el projecte ideat per Allia Renovables i ESADECREAPOLIS, la acceleradora de projectes de innovació de l’escola de negocis ESADE, que aprofita l’energia solar per alimentar una flota de cotxes elèctrics a disposició d’empreses i treballadors.

Cotxes amb hidrogen 100% net

La propulsió de vehicles mitjançant les piles de combustible és una tecnologia en la qual tant companyies automobilístiques com alguns països hi estan invertint de manera creixent en els darrers anys. Marques conegudes com Toyota, Nissan i Honda fa temps que aposten per aquest vehicle de futur, fins i tot col·laborant per cobrir de forma parcial les despeses d’explotació de les estacions d’hidrogen al Japó.

Destacar el paper de l’energia eòlica en aquest nou mètode de transport, que es pot utilitzar per convertir l’aigua en hidrogen, el gas que després alimentarà els cotxes que funcionen amb tecnologia de pila de combustible. Ja ho està fent la companyia gasista alemanya Linde que inaugurava recentment unes instal·lacions on l’energia produïda per la força del vent és la base per poder extreure la molècula d’hidrogen de l’aigua, evitant així l’ús de gas natural, que habitualment s’empra per generar l’hidrogen comercial.

Així doncs, l’ús de l’eòlica en la generació d’aquest gas es presenta com una solució viable per poder parlar de vehicles 100% nets.