Tendència global: les grans empreses ja aposten estratègicament per les renovables

La pressió a les empreses per retallar emissions de gasos que contribueixen al canvi climàtic ja no ve solament de les mesures polítiques que cada govern decideix implementar. Després de la cimera del clima de París, cada cop més, l’opinió pública i l’aposta mundial s’estan transmetent a les consciències dels consumidors i dels accionistes de les grans companyies, que influeixen en les decisions finals en termes d’energia. Però no és només una qüestió de consciència o imatge, sinó de visió de futur i estratègia de negoci.

En els darrers anys, com vam explicar al post “Les grans empreses internacionals aposten per les renovables”, multinacionals com Google, Amazon o Ikea han fet fortes inversions en energies renovables, amb un pes important en l’eòlica. La tendència continua, i l’exemple de les pioneres s’està estenent a altres sectors industrials, fins i tot a aquells tradicionalment més rígids.

Les renovables, cosa de tots

Sabeu quina va ser l’empresa que  va comprar més energia renovable al 2015? La resposta no sorprèn: Google. Però el gir cap a les renovables ja no és només cosa dels nous gegants tecnològics i altres companyies mundialment conegudes pel seu afany innovador.

Als Estats Units, grans empreses tradicionals ja s’estan incorporant a aquest cercle, com ara el fabricant de materials de construcció Owens Corning, amb més de 70 anys d’història, o la multinacional química Dow Chemical, fundada en 1897.

A l’octubre del 2014, un grup de companyies van llençar RE100, una campanya global per accelerar la transició cap a l’energia renovable. La iniciativa es centra en promoure els beneficis d’apostar per l’energia neta entre grans multinacionals, així com donar-los suport i explicar les seves experiències a l’opinió pública mundial. A hores d’ara, 58 grans companyies, moltes de les quals figuren a la llista Fortune 500, s’han sumat a la campanya.

Pura lògica empresarial

L’empresa privada vol més renovables. Contribuir responsablement a alentir el canvi climàtic, i fins i tot fer un pas endavant per posicionar-se com a líders de la transició energètica és en molts casos una raó per a les grans empreses que aposten per l’energia neta, però rarament és la raó principal.

Un dels objectius de la campanya RE100 és explicar els beneficis de l’aposta per les renovables des d’un punt de vista purament de negoci (perquè els ètics i mediambientals ja són força reconeguts). Entre les raons que destaquen les grans empreses hi són la seguretat energètica, el control de costos i l’estalvi a llarg termini, a més de les repercussions en els objectius mediambientals de reducció d’emissions i el conseqüent impacte en la reputació de l’empresa.

Solution Wind, la campanya de la Unió Europea que va liderar el debat sobre l’energia eòlica durant la cimera del clima de París, també es va centrar en destacar no només com l’inversió en l’eòlica pot contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, sinó també la seva rendibilitat i les oportunitats de negoci i desenvolupament econòmic que ja genera. De fet, els continguts més interessats que la iniciativa va difondre són probablement el conjunt d’entrevistes a directius on aquests exposen les raons empresarials que són a la base de la seva aposta per les renovables.

Els RECs ja no s’estilen

Els RECs són certificats d’energies renovables (REC, sigles en anglès) que permeten a les grans empreses contribuir al desenvolupament de les energies renovables, i així a combatre el canvi climàtic. Quan una companyia compra RECs, tanmateix, compra només els beneficis ambientals de l’electricitat generada, i no l’electricitat neta per a utilitzar-la en les seves activitats. En resum, és una manera fàcil i estesa per a les empreses amb objectius mediambientals per tal de compensar la seva petjada de carboni.

La tendència actual va molt més enllà d’això. És una aposta forta, a llarg termini, un vertader canvi de rumb: la generació i ús d’energies renovables com a part de l’estratègia de negoci, una aposta que es manté malgrat les anades i vingudes de les polítiques energètiques d’un determinat país.

Si aquesta tendència es generalitza, com ja està passant a alguns llocs, el paper de l’empresa privada serà clau per a l’impuls de la tan necessària transició energètica.