170927_Records energia eolica

Temps de rècords per a l’eòlica: cinc exemples d’arreu del món

Són temps renovables, temps de creuar fronteres, conquerir fites i batre rècords. En els darrers anys l’energia eòlica ha demostrat a tort i a dret la seva capacitat de contribuir de manera important al mix energètic per cobrir la demanda elèctrica.

Avui dediquem aquest post a explicar cinc exemples d’arreu del món que il•lustren la força de la indústria del vent i el progrés cap a l’ús cada cop major de fonts d’energia neta i renovable, impulsat per un factor clau: els preus cada cop més atractius. “El preu de les turbines eòliques ha caigut gairebé un terç des del 2009. L’eòlica terrestre és ara una de las fonts més competitives de generació elèctrica”, afirma el darrer Global Wind Energy Outlook.

Alemanya, al capdavant

Amb 53,5 GW, Alemanya té la major capacitat eòlica combinada d’Europa, el que ve a ser un quart de la capacitat instal·lada, segons dades de l’Institut Fraunhofer ISE.
El 15 de maig del 2015, els mitjans de comunicació van recollir un nou rècord establert al país: les condicions climatològiques de vent i sol van permetre cobrir per primer cop gairebé el 100% de la demanda elèctrica amb fonts netes.
El passat 30 d’abril aquestes condicions òptimes es van repetir i durant el cap de setmana llarg de l’1 de maig, el 85% de tota l’electricitat consumida al país va ser generada amb energies renovables. Darrerament Alemanya ha adjudicat un gran nombre de MW d’energia eòlica offshore i a preus competitius, sense cap tipus d’ajuda pública.

Escòcia: un Nadal eòlic

Al desembre del 2016, durant les celebracions de Nadal, Escòcia va marcar un nou rècord en la seva generació elèctrica. Segons dades del grup mediambiental WeatherEnergy, els aerogeneradors escocesos van generar suficient potència per subministrar electricitat a tot el territori durant quatre dies seguits: 23, 24, 25 i 26 de desembre.
Durant aquest període, a més, es va batre el rècord de generació eòlica en un dia, en concret el dia de Nadal, quan es van transmetre 74.042 MWh eòlics a la xarxa elèctrica nacional, mentre que la demanda elèctrica d’aquell dia va ser de 56.089 MWh.

Dinamarca, el poder de l’offshore

Més del 40% de l’electricitat danesa ja procedeix de l’energia eòlica. Segons el rànquing anual de l’associació SolarSuperState que estableix el Top 10 de països per potència eòlica per habitant, Dinamarca és líder amb 875 W per càpita de potència instal•lada. Segons les dades recollides per WindEurope, al febrer del 2017 l’eòlica danesa va marcar un nou rècord en cobrir el 95,8% de la demanda del país en un dia. Aquell mateix dia, Alemanya i Portugal també van enregistrar xifres de generació gens menyspreables, del 41,1% i 36,4% respectivament.

A Dinamarca, a més, es troba el molí de vent més gran del món, la turbina V164, capaç d’assolir els 9 MW. El passat 1 de desembre, aquesta enorme turbina va generar, en només 24 hores, 216.000 kWh d’ús comercial. Aquesta xifra no només representa el rècord absolut de generació per part d’un sol aerogenerador, sinó que demostra l’important paper que l’eòlica marina tindrà en la transició energètica durant els propers anys.

170927_Records energia eolica

MHI Vestas Offshore Wind

Holanda: trens impulsats pel vent

Des del passat 1 de gener, tots els trens holandesos funcionen amb energia eòlica. Cada dia, 600.000 passatgers viatgen gràcies a l’energia del vent, en una iniciativa mai vista fins ara. L’empresa adjudicatària, que opera uns 5.500 viatges per dia, assegura que una turbina eòlica en funcionament durant una hora pot proveir energia a un tren per recórrer fins a 193 kilòmetres.
En el pla original, estava previst que els trens del país poguessin circular impulsats per energia eòlica a partir de gener del 2018. Tanmateix, l’augment dels parcs eòlics tant en terra com mar endins va permetre assolir l’objectiu un any abans de l’establert. Ara, l’objectiu és reduir l’energia utilitzada per viatge fins a un 35% en relació al 2005.

Estats Units: treballar pel vent

La indústria eòlica dels Estats Units va viure el seu segon trimestre més potent de la història, segons l’American Wind Energy Association (AWEA). El vent ha passat ja per davant de l’hidroelèctrica per convertir-se en la principal font d’energia renovable del país. L’eòlica és en l’actualitat la quarta font d’energia dels Estats Units, per darrere del carbó, el gas natural i la nuclear.
A més, s’estima que el sector va afegir a l’economia americana 88.000 nous llocs de treball al 2015, i la feina de «tècnic en turbines» és la que més creix actualment, segons un informe recent del Environmental Defense Fund. Al 2016, el nombre de feines relacionades amb les energies renovables va sobrepassar per primer cop les feines al sector del petroli.

Eòlica marina, la promesa d’Europa

De fet, l’eòlica marina, amb els seus propis rècords, mereix una menció a banda. El passat 11 de setembre, sense anar més lluny, els parcs eòlics marins europeus van generar un rècord de 250 GW per hora, una xifra que equival a la potència necessària per abastir uns 30 milions de llars, segons WindEurope. Aquell dia, les turbines marines, combinades amb les terrestres, van generar en total al voltant d’una cinquena part de la demanda d’energia del continent, suficient per subministrar electricitat a 162 milions de llars.

Mentre l’eòlica continua avançant a passes de gegant arreu del món, a l’Estat espanyol el seu desenvolupament s’ha quedat aturat, malgrat haver estat al 2013 la primera tecnologia del sistema i la segona al 2014, segons l’informe “El sistema eléctrico español – Avance 2016” de Red Eléctrica Española. Malgrat tot, l’herència del passat continua mantenint l’Estat en bona posició dins de la indústria eòlica internacional, i amb el necessari suport institucional, el vent pot tornar a bufar a favor.