Taiwan: la gran promesa per a l’eòlica marina a l’Àsia?

A sobre de la mar blava, a prop de la costa oest de Taiwan, dues grans turbines eòliques fan girar les seves pales, com enviant un missatge al vent. Són els primers aerogeneradors del país asiàtic, el símbol de l’aposta del govern per les energies renovables i de la promesa de convertir l’illa en un centre d’energia eòlica marina a l’Àsia. 

Des de fa un parell d’anys, Taiwan ha fet grans esforços per posicionar-se aquest nou mercat en emergència. En primer lloc, es va marcar un objectiu de 5,5 GW de capacitat offshore instal·lada pel 2025, i tot seguit va oferir una atractiva tarifa d’alimentació (FIT) i va crear una zona clara pel desenvolupament d’aquest tipus d’infraestructures.

El resultat ha estat un allau de companyies líders interessades a invertir al país asiàtic, el que ha situat Taiwan en una situació magnífica per esdevenir un centre de subministrament i ‘experitise’ a la regió. El pla és que les instal·lacions offshore continuïn creixent, creant ocupació y contribuint al desenvolupament de la seva economia. Per això, el passat mes d’abril es va celebrar, gràcies al Global Wind Energy Council (GWEC) i la Cambra de Comerç Europea de Taiwan – Iniciativa de Baix Carboni, la Cimera Mundial de l’Eòlica Offshore a Taipei.

El govern taiwanés ha preparat el terreny per a un futur pròsper en les properes dècades, establint un objectiu indicatiu de 10-17 GW pel 2030, i convencent als inversors, fabricants i desenvolupadors internacionals del gran potencial que Taiwan té per a l’eòlica marina.

Tot i això, a mesura que la indústria taiwanesa entra en fase d’implementació de projectes, encara queden incerteses per resoldre. Per exemple, què passarà amb les tarifes FIT, recentment retallades per fer viable el mercat, un canvi que ha enutjat les companyies arribades en una primera fase, quan el país prometia pagar un alt preu per MW. Un cop passada la cimera, la indústria sencera està pendent de veure com evolucionarà el país que prometia ser un dels mercats d’eòlica marina amb un creixement més ràpid.