Subvencions per canviar les balises dels parcs eòlics

Subvencions per canviar les balises dels parcs eòlics

Fa unes setmanes el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya instava als promotors d’alguns parcs eòlics a canviar les balises lluminoses nocturnes. La mesura, que compta amb l’aval de l’Agència Estatal de la Seguretat Aèria (AESA), es va comunicar en una reunió entre la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, i les principals empreses del sector: Acciona, EDP Renovaveis, Electra Mestral, Enervent, Eòlica del Perelló, SL, GNRF i altres, Iberdrola, Parc Eòlic Coll del Panissot, SL i Tarraco Eólica.

Per tal de facilitar el canvi, la Generalitat ha obert una línia de subvencions que cobrirà el 40% del cost de les actuacions de substitució de les balises, amb un límit màxim de 60.000 euros per cada parc eòlic. Les sol·licituds per a aquests ajuts es poden presentar fins al 17 d’agost.

Anoia, Conca de Barberà, Urgell i Terra Alta, zones prioritàries

La mesura afecta, principalment, als parcs construïts abans del 2010, quan AESA va establir que la llum que indica la posició i l’altura dels aerogeneradors podia ser vermella fixa, la de menor impacte. Els construïts amb anterioritat a aquesta data es senyalitzaven amb llum blanca o vermella intermitent.

Al llarg del 2014, el Departament, amb la col·laboració d’EolicCat i l’empresa Normawind, va realitzar la tasca d’inventariar tots els aerogeneradors senyalitzats existents a Catalunya. Del total de 784 aerogeneradors instal·lats a Catalunya, 404 estan senyalitzats lumínicament. D’aquests, finalment es van identificar 175 aerogeneradors als que es canviaran les balises. Aquests aerogeneradors es concentren, majoritàriament, en parcs eòlics ubicats a les comarques de l’Anoia, Conca de Barberà, Urgell i Terra Alta.