Renovables: un sector creador d’ocupació per sortir de la crisi del coronavirus

De 456.000 llocs de feina en energia solar fotovoltaica i eòlica (terrestre i marina) a Europa el 2014 a 658.000 llocs de feina el 2050: un increment del 44,3%. És l’estimació que fa un recent article de la prestigiosa revista científica ‘Renewable and Sustainable Energy Reviews’.  Així doncs, les energies renovables poden ser un motor important per a l’ocupació a Europa a mitjà termini. Tot i que l’actual crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia del coronavirus tindrà un impacte, les tendències que apunta l’article es podrien mantenir si es recuperen relativament ràpid les dinàmiques d’abans de la crisi. És més, amb aquestes dades a la mà, les energies renovables podrien ser un sector fonamental per a la sortida de la crisi.

Els autors, investigadors de l’Institut per a la Diversificació de l’Energia (IDAE), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Joint Research Centre (JRC) europeu, han analitzat la creació d’ocupació associada a les energies renovables a la Unió Europea des del 2014 i ofereix projeccions fins al 2050.

Per obtenir aquestes dades s’ha aplicat una nova metodologia, que considera l’impacte en l’evolució de l’ocupació de factors clau com l’aprenentatge tecnològic o les dades d’importacions i exportacions. Aquesta metodologia, segons ha explicat l’IDAE en un comunicat, ha estat validada a través d’un procés de comparació dels resultats obtinguts pel període passat (2014-2020) amb les dades d’Eurobserver. Les desviacions observades, apunten, són mínimes.

L’eòlica marina, al capdavant

Segons l’estudi, el 2050 els nivells d’ocupació relacionats amb les tecnologies eòliques terrestres restaran molt similars dels enregistrats el 2011. És l’eòlica marina, doncs, la que marcarà la diferència, tot i que s’estima que la seva participació al mix d’energia es dispararà posteriorment al període analitzat.

Segons les previsions publicades, el 2050, l’ocupació total vinculada a les tecnologies renovables es concentrarà a Alemanya, Espanya, Itàlia, Regne Unit, França i Dinamarca. Si mirem a les diferents activitats de la cadena de valor, la major part de l’ocupació es crearia en activitats d’operació i manteniment (133.000 llocs de feina), i d’instal·lació (54.000). La fabricació d’equipament, en canvi, seria l’activitat que experimentaria un menor creixement de l’ocupació.

La publicació també comenta que es pot esperar un impacte especialment positiu en termes de llocs de feina bruts en països on la taxa de desocupació sigui relativament elevada. Per això és raonable pensar que el sector de les energies renovables pot esdevenir clau per a la reactivació de l’economia i l’alleugeriment de la crisi social provocada per la pandèmia del coronavirus.