renovables, mobilitat elèctrica, movilidad eléctrica

Renovables i mobilitat elèctrica: de la mà cap al futur

La transició cap a les energies renovables, com la fotovoltaica i l’eòlica es porta a terme en els mètodes de producció d’energia, de calefacció i refrigeració a les llars i també pel transport (inclòs el públic) de les ciutats europees. En aquest últim cas, els vehicles elèctrics que funcionen amb energia renovable són una peça clau per aconseguir una economia sostenible, baixa en carbó i que vetlli pel medi ambient i per la qualitat de vida de les persones.

L’estudi publicat per Bloomberg New Energy Finance exposa que els vehicles elèctrics són un 40-50% més nets que els de gasolina i dièsel, unes estimacions que serveixen per entendre quina serà la seva aportació a l’escalfament global produït pel transport públic o privat en els pròxims anys. Tot i així, un vehicle elèctric és més net en la mesura de com es carreguen les bateries que alimenten el motor elèctric.

La mateixa investigació argumenta que en aquells països on s’utilitzen fonts d’energia de baix contingut en carboni, com les renovables o la nuclear, els vehicles elèctrics suposen una reducció molt dràstica de les emissions contaminants, però en aquells territoris on la major part de la generació elèctrica prové del carbó, la diferència és molt menor. En el cas de la Xina, on el carbó és una part molt rellevant de la generació elèctrica, l’energia que alimenta la bateria del cotxe elèctric només va ser un 15% més neta que la d’un cotxe convencional alimentat per combustibles fòssils.

“En els països amb grans quantitats de carbó en el mix de generació d’energia, cada dia els vehicles elèctrics guanyen popularitat, però el benefici és massa petit i depenent de quan i on es porta a terme la càrrega”, explicava Colin McKerracher, cap d’anàlisis de Bloomberg New Energy Finance.

Mobilitat elèctrica al món

El futur de la mobilitat compta amb el vehicle elèctric. Les vendes d’aquest tipus de transport van augmentar un 44% el 2015 i actualment 1,3 milions de vehicles elèctrics circulen per tot el món. La relació entre electricitat i energia neta és la combinació perfecte per millorar el desenvolupament sostenible dels vehicles en la pròxima dècada.

Els Estats Units i la Xina lideren el mercat dels vehicles elèctrics amb 410.000 i 307.000 venuts, respectivament. Pel que fa al continent europeu, Noruega s’erigeix com a referent mundial d’aquest canvi tecnològic: 1 de cada 4 vehicles que es venen són elèctrics, és a dir, uns 79.000 vehicles. Un altre cas és Alemanya, territori que supera els 55.000 vehicles. Pel que fa a Espanya, el creixement va ser pràcticament nul, amb 8.000 cotxes elèctrics venuts fins l’any 2015.

Aliança de l’Electrificació

Els canvis cap a un model d’energia més sostenible i neta en la mobilitat tant dels vehicles privats com en el cas del transport públic d’arreu d’Europa va portar a la creació de l’Aliança de l’Electrificació el passat mes de juny. Les patronals elèctriques europees (Eurelectric) s’han agrupat per continuar amb l’electrificació de l’economia europea i lluitar, així, contra el canvi climàtic a nivell global. Els professionals del sector entenen que l’electricitat ja s’ha adaptat com a nou mètode energètic arreu dels països i les diferents patronals creuen que l’energia a Europa s’ha de descarbonitzar pel 2050. D’aquesta manera, es vol aconseguir una economia més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.