Les renovables cap al futur: estalvi, creixement i lideratge tecnològic

Les renovables cap al futur: estalvi, creixement i lideratge tecnològic

8.511 milions d’euros aportats al PIB, 1.000 milions generats en fiscalitat neta, i una significativa contribució a la balança comercial amb un saldo exportador net de 2.793 milions. Aquestes són les dades de l’any 2016 corresponents al sector de l’energia renovable a Espanya, segons l’Estudi de l’impacte Macroeconòmic de les Energies Renovables a Espanya 2016, que l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA) va presentar el passat 2 de novembre. A més, l’informe manté que el sector va donar feina a 74.566 treballadors i va fer possible un estalvi de 5.989 milions d’euros de despesa en importacions energètiques. Tot i que els indicadors macroeconòmics assenyalen la gran capacitat i trajectòria històrica de les renovables a l’Estat, l’informe adverteix que la indústria està perdent lideratge en l’àmbit internacional i crida a recuperar la competitivitat.

Lluny dels objectius

L’APPA adverteix que la moratòria a les renovables aplicada pel govern al 2012 està provocant una pèrdua important de competitivitat en el sector.  A més, segons l’estudi, s’està avançant molt lentament cap als objectius establerts pel 2020.

Recuperar el lideratge

El 2016 va ser un any de rècords per a les renovables arreu del món. S’han assolit els 138.500 MW instal·lats, una xifra corresponent al 55% del total de nova potència. Això vol dir que més de la meitat de les noves instal·lacions energètiques obertes a nivell global van ser renovables al 2016. Malgrat aquesta fita, la inversió va ésser un 23% menor, el que indica una significativa reducció del cost de l’energia renovable.
Mentrestant, a Espanya el 2016 només ha vist instal·lats 43 nous MW renovables, una xifra que supera tímidament la del 2015 (27 MW). APPA veu en aquesta lentitud un reflex de la paràlisi provocada per les decisions energètiques del 2012. Durant la presentació de l’estudi, el president de l’APPA José Miguel Villarig, va referir-se a la futura Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica como una bona oportunitat per redirigir el rumb i recuperar el lideratge.

Un sector estable, rendible i sostenible

L’informe de l’APPA insisteix en els beneficis econòmics de la indústria renovable, així com en la rendibilitat social d’una indústria clau en la lluita contra el canvi climàtic. L’associació proposa doncs una política d’Estat que garanteixi un marc estable que potenciï les renovables i els seus beneficis. Les renovables no només són un sector contribuïdor net a l’economia amb un efecte positiu sobre la balança comercial de l’Estat. També tenen potencial per crear milers de llocs de treball i la seva entrada al mix de generació elèctrica ha provocat l’abaratiment del preu en el mercat diari. Sense les renovables, assegura l’estudi, «el preu mitjà del mercat al 2016 hagués estat de 61,17 €/MWh en lloc de 39,67 €/MWh».