Proyecto Goya | Projecte Goya

Premi al Projecte Eòlic Goya: les subhastes renovables comencen a donar fruit

El Projecte Eòlic Goya, un complex de nou parcs eòlics liderat per Forestalia que no compta amb cap tipus de subsidi públic, acaba d’estar distingit pel seu model de finançament com a ‘Europe Wind Deal of the Year 2018’ per la prestigiosa revista Project Finance International (PFI), editada per Thomson Reuters. Només set projectes, procedents de diferents categories, són sel·leccionats cada any dins de l’àmbit europeu.

El Projecte Goya és una iniciativa compartida per Mirova, GE, Engie i Forestalia. Segons dades internes, els nou parcs eòlics que formen el complex sumen una potència total de 300 megawats (MW), suficients per cobrir per complet la demanda eléctrica de la població de Saragossa, i permetran evitar l’emissió a l’atmosfera de 314.000 tones de CO2 anuals.

Les intal·lacions, encara en fase de construcció, estan ubicades a les comarques aragoneses de Campo de Belchite, Campo de Daroca y Campo de Cariñena. La declaració del projecte com a inversió d’interés autonòmic per part del govern aragonés va permetre accelerar els tràmits, i actualment la inversió ascendeix a uns 310 milions d’euros, amb participació financera de Banco Europeo de inversiones, BBVA, CaixaBank i Santander.

Nova etapa per a l’eòlica

El Projecte Goya és una referència significativa en molts aspectes per a la indústria eòlica i de les energies renovables a l’Estat, que representa la nova aposta per la transició energètica iniciada al 2016.

Fruit de la subhasta d’energies renovables celebrada al gener del 2016, la primera convocatòria per les tecnologies renovables, el Projecte Goya destaca com a una de les majors inversions en energies renovables dels darrers anys.

Aquesta  inversió que es sustenta en un contracte de compra-venda d’energia (PPA, per les sigles en anglès) a 12 anys. Es tracta del primer PPA signat a Espanya per a pacs eòlics en construcció, una fita que marca l’inici d’una nova etapa per al mercat energètic estatal. A través d’aquest acord, Engie garanteix la compra d’una gran part de l’electricitat generada pel complex.

Les subhastes renovables convocades en els últims anys han marcat un abans i un després tant per a la indústria eòlica com per a la resta de tecnologies renovables. A partir d’ara, si tot va com previst, començarem a veure’n els fruits.