180718_Optimisme_optimismo_ renovable_2018_portada

Optimisme renovable per al 2018

Què fan les renovables? Avancen? S’estanquen? Podem ser optimistes? Fa uns mesos recollíem les conclusions d’IRENA sobre com havia estat el 2017 en clau renovable. Malgrat que el van qualificar d’extraordinari, sempre hi ha matisos segons on posem la lupa.

Veiem què ens diuen les darreres xifres publicades per Red Eléctrica de España (REE) als informes sobre el sistema elèctric i la presència que tenen les renovables, referents al 2017. El titular és clar: les renovables espanyoles van registrar la producció més baixa dels darrers 5 anys. La sequera va ser el gran condicionant del suspès en matèria renovable: es va haver de recórrer a fonts no renovables perquè la hidràulica no va generar prou aportació, incrementant així les emissions i també el preu de l’energia.

Això va contribuir a que l’energia nuclear encapçalés la producció elèctrica a la península amb un 22,4% del total, si bé l’energia eòlica la seguia de ben a prop amb un 19%. Malgrat el bon posicionament de l’eòlica, la generació de les energies renovables va caure fins al 33,7% del total, la xifra més baixa des de la registrada al 2012, amb un 31,6%.

Com pinta el 2018?

Arribats aquí costa ser optimistes de cara a les dades de 2018? Doncs bé, si partim d’un març plujós, essent el tercer més fred i el més plujós des de 1965, amb el triple de pluges del normal, potser no. Només per això ja s’ha incrementat en un 74% la producció de la hidràulica respecte al mateix període de 2017.

A més, fa uns dies rebíem les dades del primer semestre de l’any en curs i tenim bones notícies: l’eòlica se situa com a líder de generació amb un 22,6% del total peninsular. Si ho comparem amb el mateix període de l’any passat es tracta d’un 10,4% més.

180718_Optimisme_optimismo_ renovable_2018_gràfics_barres

Gràfic comparatiu del primer semestre de 2017 i 2018. (Dades REE)

Les tecnologies que no emeten CO2 a l’atmosfera ens han regalat una alenada plena d’optimisme, significant quasi la meitat de la producció a la península, amb un 45,8% del total, 8,5 punts per sobre del que es va registrar en el primer semestre de l’any passat.