Oportunitats perdudes: Per què la minieòlica no alça el vol?

Malgrat el seu potencial, reivindicat pel sector durant anys, la tecnologia minieòlica no acaba d’alçar el vol a casa nostra. Això és el que es desprèn de l’informe de l’impacte macroeconòmic de les Renovables a Espanya que l’APPA ha publicat recentment, en el qual s’analitzen dades corresponents a l’any 2019.

Malgrat l’avantatge de la tecnologia espanyola, que va marcar l’avantguarda de l’energia eòlica d’autoconsum ja als anys 70, des del 2017 no hi ha hagut grans avenços degut, entre altres coses, a la manca d’un marc regulatiu específic. L’APPA enregistra un lleu creixement, tant en volum de negoci com en llocs de treball relacionats, molt lluny del potencial que s’estima que té l’Estat. L’any 2019, el sector de l’energia minieòlica va aportar 24,28 milions al PIB (Producte Interior Brut), un valor que tot i ser un 2,8% superior al del 2018, es troba molt per sota dels 54,66 milions d’euros que s’estima va contribuir el 2012, el millor any de la minieòlica.

Segons les estimacions de l’associació, el potencial de la minieòlica a l’Estat és enorme. Si es permetés la creació d’un teixit industrial, tecnològic i empresarial de qualitat, aquest nou sector podria contribuir a la reindustrialització necessària per superar la crisi social i econòmica generada per la pandèmica de la Covid-19 i esdevenir una important font de riquesa i ocupació distribuïda arreu del territori.  Tot i això, la minieòlica en l’actualitat es troba estancada. El 2019, només hi havia 309 persones treballant en aquest sector (302 al 2018), una xifra ben diferent de l’enregistrada al 2012, quan la minieòlica va generar 829 llocs de feina.

Al món, la germana petita de la gran eòlica ja ha demostrat la seva viabilitat tecnològica i ha gaudit d’un creixement del voltant d’un 14% anual des del 2015, segons dades de l’estudi Small Wind World Report Update 2017, publicat per l’Associació Mundial de l’Energia Eòlica (WWEA). A l’Estat espanyol, tanmateix, l’absència d’un marc regulatiu específic ha obstaculitzat fins ara el desenvolupament d’aquest sector, liderat per la Xina, els Estats Units i el Regne Unit.

Aquesta és precisament la principal petició de l’APPA en l’actualitat: que s’estableixi un marc específic que impulsi el desenvolupament del mercat domèstic. Això facilitaria que s’assolís el volum de negoci necessari per fer despertar el sector i poder aprofitar el seu potencial com a pilar de l’autoconsum energètic i la generació distribuïda, tant en instal·lacions separades per tecnologia com en instal·lacions híbrides amb fotovoltaica, una combinació força eficient, com ja vam comentar a l’article Autoconsum eòlic i solar a casa, ¿la parella perfecta?.