eolica

L’operació i el manteniment de l’energia eòlica podrien duplicar-se al 2025

 

Es calcula que el mercat relacionat amb l’operació i el manteniment (O&M) d’instal·lacions d’energia eòlica es duplicarà al 2025, i passarà dels 13.700 milions de dòlars actuals (dades del 2016) a 27.400 milions de dòlars, el que suposa un ritme de creixement del 8% anual.

Aquesta és la gran conclusió de l’informe de GlobalData “Wind Turbine Operations & Maintenance Market – Global Market Size, Trends, and Key Country Analysis to 2025”, que destaca la renovació de turbines i la fallida de components com pales o multiplicadors com a les principals raons del creixement. L’estudi aporta una panoràmica detallada de la indústria eòlica amb dades procedents de l’anàlisi de deu països clau: Espanya, els Estats Units, Canadà, Alemanya, Regne Unit, Dinamarca, Itàlia, la Xina, la Índia i el Japó.

La Xina, al capdavant

En l’escenari dibuixat per l’informe, la Xina i els Estats Units es mantenen en primera i segona posició respectivament. La Xina, actualment responsable del 30% del mercat global d’O&M eòlic, continuarà liderant amb una aportació del 27,4%, amb els Estats Units, que van contribuir un 14,6% al 2016, al darrere. L’informe cita els plans del govern i lleis mediambientals cada cop més estrictes com a les principals raons que fonamenten aquesta tendència de creixement del mercat xinès.

Europa perd quota

A Europa, el mercat més important, Alemanya, passaria d’aportar el 14,3% del total mundial al 2016 a reduir la seva contribució fins a un 11,9 % al 2025. Aquesta disminució de la quota de mercat per part de països històricament significatius per a la indústria s’explica per l’ascens de nous mercats com la Índia o el Regne Unit. En el cas de la Índia, el mercat d’O&M eòlic es calcula que creixerà del 5,6% al 2016 fins al 6,4% al 2025, mentre que el Regne Unit la quota de mercat s’espera que passi del 5,3% al 7,1% durant el mateix període.

Eòlica marina, mercat del futur

Segons l’analista expert en energia de GlobalData Anchal Agarwal, “l’eòlica offshore es correspon tan sols amb una mica més del 8% del mercat total d’O&M al 2016, i s’espera que hi contribueixi el  18,4% cap al 2025. La raó és que aquesta tecnologia cada cop s’està explorant més arreu del món degut al seu alt rendiment”. A més, Agarwal recorda que les turbines instal·lades en parcs eòlics marins requereixen més manteniment i costos logístics més elevats, i en la propera dècada veurem els efectes de la manca de mà d’obra especialitzada en aquest tipus d’infraestructures.