ocupació ocupación

Tendència de l’ocupació en el sector de les energies renovables

Durant el 2016, segons dades d’un informe de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA), més de 9,8 milions de persones van trobar feina dins el sector de les energies renovables. Més detalladament, les dades d’ ocupació en el sector solar i eòlic s’han duplicat en els darrers quatre anys. Si es manté la tendència, en paraules del director general d’IRENA, Adnan Z. Amin, “es podria arribar als 24 milions de llocs de treball en aquest àmbit”.

El sector de les energies renovables té un mercat en creixement que obre importants i interessants perspectives de treball, carregat de demandes d’especialistes, analistes o tècnics, ja sigui per treballar-hi directa o indirectament. Existeix un gran reclam i és que només en el primer trimestre de 2016 la inversió en el sector superava els 116.000 milions d’euros.

Quins països ofereixen més ocupació en el sector de les renovables?

Tal com indiquen les dades, respecte l’any 2015 l’augment ha estat del 5%, el que confirma el creixement de la indústria renovable. Països com la Xina, Brasil, Estats Units, Japó, l’Índia o Alemanya són els que estan al capdavant de l’oferta de llocs de feina en el sector, així com del desenvolupament renovable, ja sigui eòlic o solar. En aquest sentit, Alemanya, Espanya, Regne Unit, França i Itàlia lideren la capacitat eòlica europea, si bé el continent europeu, en termes generals, ha registrat una desacceleració després d’una dècada de creixement sostingut.

ocupació ocupación

També entra en joc el procés de descarbonització i la presa de consciència per part de grans països que, històricament, no tenien com a prioritat reduir les seves emissions. Un d’aquests exemples és la Xina, que actualment lidera l’oferta de llocs de feina a nivell mundial, amb més de 3,5 milions de persones al sector.

Amb l’estudi s’han volgut destacar també els avenços registrats en els països africans, que amb els recursos i les infraestructures adients estan creant ocupació en aquest sector. Aquesta dinàmica es reforça després del fòrum empresarial de la Unió Europea i Àfrica, que es va dur a terme el passat mes d’abril, a través del qual es va aprovar la inversió de 3.350 milions al continent africà –ampliable a 4.400 milions–. Per la seva banda la Unió Africana ha reiterat recentment la voluntat i el compromís per cooperar en la promoció de les renovables al continent, així com pel compliment de l’Acord de París i de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

La fotovoltaica i l’eòlica, al capdavant

L’energia solar fotovoltaica és líder en creació d’ ocupació. Segons l’estudi d’IRENA, el 2016 va oferir més de 3 milions, un 12% més que l’any anterior. Per la seva banda, l’energia eòlica va crear 80.000 nous llocs de treball, un augment lleugerament inferior al de la fotovoltaica, un 7%, el que es tradueix en 1,2 milions de persones ocupades.

ocupació ocupación

Del total d’ocupació un 62% es troba al continent asiàtic, concretament repartit entre Malàisia i Tailàndia, tot i que destaquen també els Estats Units, ja que els llocs de feina només pel que fa a la fotovoltaica van créixer 17 vegades més de pressa que el total de la seva economia.

Noves oportunitats

Alguns sectors han estat crítics amb la descarbonització i la substitució de les energies fòssils perquè acabarà amb grans quantitats de llocs de treball arreu del món. Així és com el sector renovable s’ha posicionat com a alternativa, per oferir noves oportunitats.

En paraules d’Adnan Z. Amin, “les energies renovables estan recolzant directament els objectius socioeconòmics més amplis, amb la creació d’ocupació cada cop més reconeguda com a component central de la transició energètica global”. Aquesta declaració se suma als bons pronòstics per al 2030, ja que es crearien llocs de treball suficients per compensar les pèrdues de llocs de treball en el sector dels combustibles fòssils.