Nou informe de WindEurope: es manté la inversió en eòlica, amb costos menors

27.000 milions d’euros invertits en nous parcs eòlics, que finançaran una quantitat rècord de capacitat eòlica degut a la reducció de costos: 1 megawat (MW) d’eòlica terrestre per  1,4 milions i 1 MW d’eòlica marina per 2,5 milions. L’any passat, l’eòlica va obtenir a Europa el 60% de totes les noves inversions en capacitat de generació d’energia. El nou informe de l’associació eòlica europea WindEurope desglossa les xifres de la indústria eòlica al 2018, i revela les noves tendències d’inversió i finançament.

La xifra d’inversió no és gaire diferent a la d’anys anteriors, i tanmateix el panorama que dibuixa l’estudi és significativament millor que en el passat. El gran canvi es troba en el cost, que continua reduint-se i permet que amb una inversió similar es puguin construir infraestructures per generar una quantitat més gran d’energia en el futur. Així, si al 2015 calien 2 milions per aconseguir 1 MW de nova capacitat d’eòlica terrestre, al 2018 només en calen 1,4. La caiguda del cost en eòlica marina ha estat encara més important: al 2015 es requerien 4,5 milions per cada MW de nova capacitat, front als 2,5 milions del 2018.

La major part de la inversió realitzada al 2018 correspon a parcs eòlics sobre terra, que s’estima que produiran en el futur 12.5 gigawats (GW) de nova capacitat. Segons WindEurope, 190 parcs eòlics van anunciar al 2018 la Decisió Final d’nversió (FID, per les seves sigles en anglès). Tot i trobar-se distribuïts per 22 països, la major part s’ubiquen encara al nord i a l’oest d’Europa. El major inversor va estar el Regne Unit, seguit de Suècia, tot i que l’informe destaca que Espanya i Polònia estan recuperant terreny al 2019.

Més confiança, més inversió

La inversió dedicada a l’adquisició de parcs eòlics sí que va ser molt superior a la d’anys anteriors: 24.100 milions, en els quals s’inclouen projectes en desenvolupament i d’empreses relacionades amb la indústria eòlica.

Cada cop més inversors, i més diversificats, mostren interès per un sector que ha demostrat maduresa i competitivitat, i que continua atraient socis de capital cap als projectes previstos pels propers anys. WindEurope destaca la confiança que segueix guanyant-se l’eòlica, un factor clau que permet assumir riscos més còmodament, i aconseguir inversió en les fases inicials dels projectes.

Noves formes de finançament

L’informe de WindEurope destaca també que el creixent interès dels inversions està posant noves estratègies de finançament a l’abast dels desenvolupadors de parcs eòlics. Cada cop hi ha més projectes finançats a través del deute, i els nous models de negoci sovint impliquen inversors molt diversos: bancs, prestamistes institucionals, agències de crèdit d’exportació… Els acords a llarg termini, possibles gràcies a la confiança que inspira el sector eòlic, són la clau que està facilitant l’anomenat «deute assequible», amb taxes d’interès més baixes.

Tot i així,  Giles Dickson, director executiu de WindEurope, recorda que «Europa necessita seguir invertint quantitats significatives en energia eòlica si vol complir amb l’objectiu del 32% de renovables establert pel 2030». «Els diners hi són, però no hi ha suficients projectes financiables».

Cal, doncs, seguir fent la bona feina.