Parc eòlic marí

Navantia a Alemanya de la mà d’Iberdrola

La setmana passada Iberdrola adjudicava un contracte a Navantia per fabricar i subministrar els components del seu primer parc eòlic marí a Alemanya, el Wikinger. L’acord, valorat en 160 milions d’euros, suposa l’entrada de la naviera espanyola a un mercat estratègic de futur prometedor, com és l’eòlica marina, i podria obrir-li la porta a propers projectes que l’elèctrica pretén desenvolupar a Europa.

Així doncs, Navantia construirà a les drassanes de Fene (La Corunya) 29 estructures d’ancoratge tipus jacket que serviran per suportar alguns dels aerogeneradors de la instal·lació. Complint els terminis previstos, aquestes estructures s’haurien de començar a col·locar al mar al llarg del primer trimestre del 2016. Les drassanes de Puerto Real, d’altra banda, construiran i instal·laran la plataforma de la subestació marina del parc eòlic. El termini d’execució d’aquesta tasca s’estendria fins a la primavera del 2016.

Iberdrola i Areva, acord previst

En un segon comunicat aquesta setmana, Iberdrola anunciava que l’empresa francesa Areva seria l’encarregada d’equipar el mateix parc eòlic marí amb 70 aerogeneradors Model M5000-135 de 5 MW de potència unitària i rotor de 135 metres de diàmetre.

El contracte, pròxim als 620 milions d’euros, inclou el subministrament, la instal·lació, la posada en servei i el manteniments de les instal·lacions durant cinc anys, prorrogables uns altres cinc més. La fabricació dels aerogeneradors es realitzarà a les plantes alemanyes d’Areva a les ciutats de Bremenhaven i Stade.

Iberdrola compleix, d’aquesta manera, l’acord signat l’any 2012 que designava a la companyia francesa subministrador preferent del projecte Wikinger.

Wikinger, una realitat

Després d’inaugurar el passat més d’octubre el West of Duddon Sands al Regne Unit, l’elèctrica espanyola ja veu més a prop la consecució del seu segon parc eòlic marí, el primer de la companyia a Alemanya. Banyat per les aigües del Mar Bàltic, l’emplaçament cobrirà una àrea de 34 km² situada a 75 quilòmetres de distància de la costa, en aigües d’entre 37 i 43 metres de profunditat.

La posada en marxa del servei, que ha suposat una inversió de prop de 1.400 milions d’euros, produirà suficient energia per cobrir les necessitats de més de 350.000 llars alemanyes, evitant, així, l’emissió a l’atmosfera de gairebé 600.000 tones de CO2 anuals. A més, propiciarà la creació de més de 100 llocs de treball directes e indirectes.