Casa Blanca

Monuments del món que aposten per les renovables

A mesura que les tecnologies d’energia renovable evolucionen i es normalitzen, arreu del món van sorgint exemples de la seva viabilitat i fiabilitat. Famosos monuments turístics, institucions o infraestructures d’arreu del món han posat el seu renom al servei de la promoció de l’energia neta. El missatge és ben clar: si la Torre Eiffel pot ser renovable, per què no hauria de poder ser-ho la resta del món? A continuació us oferim una mostra de cinc famosos monuments del món que aposten per les renovables.

La Torre Eiffel, París

Dins del marc del Pla Climàtic de París, la mundialment famosa Torre Eiffel es va apuntar a les renovables al 2014 amb la instal·lació de llums led, un sistema de recuperació de l’aigua de pluja i panels solars per a l’aigua calenta.

Aquest compromís es va reforçar al 2015, quan el monument va agregar dos aerogeneradors d’eix vertical i de 7 metres d’alçada al seu segon nivell, un espai a 127 metres d’alçada que permet optimitzar la força del vent i produir uns 10.000 kwh/any. A més, des de l’1 de gener del 2015 la Torre Eiffel té en vigor un contracte amb un proveïdor d’electricitat que garanteix l’origen renovable de tota l’energia que consumeix.

Torre Eiffel

Torre Eiffel

La Casa Blanca, Washington DC

Després de guanyar les eleccions al 2010, Barack Obama va ordenar instal·lar a la teulada de la Casa Blanca un conjunt de plaques fotovoltaiques d’última tecnologia, que es va ampliar el 2014. El President dels Estats Units ha representat així el seu suport al desenvolupament de les energies renovables, a més de demostrar que és possible adaptar edificis antics a les tecnologies d’energia neta. Actualment, s’estima que les plaques fotovoltaiques produeixen més de 19.000 kWh/any. La part residencial de l’edifici compta també amb un sistema solar d’escalfament de l’aigua.

Anècdota: de fet, la Casa Blanca ja havia tingut panels solars instal·lats abans: el President Jimmy Carter va ser el primer en donar aquest pas al 1979, però Ronald Reagan, el següent en arribar a la famosa casa, les va fer desinstal·lar al 1986.

Casa Blanca

Casa Blanca

El Taj Mahal, Índia

El Taj Mahal, una de les set meravelles del món, fa dècades que s’enfronta a una important contaminació de l’aire al seu voltant. Amb l’objectiu de protegir aquest impressionant edifici declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el Ministre indi d’Energies Renovables va anunciar al 2013 que Agra, la ciutat on està situat l’edifici, es convertiria en la primera «Ciutat Solar» del país. Agra s’ha posat com objectiu obtenir un 10 % de l’energia de fonts renovables per tal de salvar l’estimat edifici.

Al 2013 la UNESCO va posar en marxa el projecte Renforus, “Futurs d’Energies Renovables per als Llocs de la Unesco”, una iniciativa que vol promoure la sostenibilitat energètica a les Reserves de Biosfera i llocs del Patrimoni Mundial, per convertir aquests espais emblemàtics en models d’excel·lència energètica.

Taj Mahal

Taj Mahal

Sala Nervi, Vaticà

La teulada de la Sala Nervi del Vaticà, on els papes celebren audiències generals o concerts, està coberta per 2.400 panels solars. Aquesta instal·lació renovable, situada junt a la majestuosa cúpula de la Basílica de Sant Pere, ha permès al Vaticà retallar les seves emissions de carboni en prop de  225.000 kilograms i estalviar l’equivalent a 80 tones de petroli l’any.

Entre els plans del Vaticà està instal·lar les tecnologies renovables necessàries per cobrir el 20% del seu consum energètic al 2020.

Sala Nervi

Sala Nervi

Mesquita-Catedral de Córdoba

La Mesquita-Catedral de Córdoba, Patrimoni Cultural de la Humanitat, és un dels pocs monuments del món que es serveixen exclusivament d’electricitat d’origen renovable.

Molts altres monuments religiosos d’arreu del món estan començant a apostar per les renovables. El Marroc va anunciar també fa poc temps l’actualització energètica de 600 mesquites, un projecte que ha estat possible gràcies a un acord entre institucions marroquines i alemanyes. L’objectiu és implementar sistemes d’energia renovable als monuments religiosos per tal de conscienciar l’opinió pública sobre les energies renovables i millorar l’eficiència energètica del país.

També fa poc temps, més de 3.500 esglésies britàniques han decidit, en el marc de la iniciativa Big Church Switch, consumir exclusivament energia procedent de fonts renovables. Aquest projecte pretén enviar un missatge als cristians de totes les denominacions perquè defensin les renovables i cuidin el planeta.

Mesquita-Catedral de Córdoba

Mesquita-Catedral de Córdoba